Supa vieneza
Ingrediente: o lingura boia, 500 gr. carne, 500 gr. cartofi, 5 buc. ceapa, o lingura faina, 2-3 oase, piper, sare, 80 gr. untura, 2 catei de usturoi
Mod de preparare: Oasele se fierb in apa rece, se strecoara supa care se sareaza si se lasa sa mai fiarba aproape o ora; se taie cepele pestisori, se auresc in untura, presarind si boiaua. Se stinge cu 4 cesti de supa, apoi se lasa sa fiarba citeva clocote si se da totul prin sita. In acest amestec pasat se pun bucatele de carne, usturoiul si chimenul pisate, sarea, piperul si se lasa totul sa fiarba pina ce carnea devine moale. Faina se dizolva cu putina supa, se toarna peste carne si se mai adauga 5 cesti de supa de oase. Ultimii vor fi pusi in supa cartofii, taiati cubulete.
Tocana de miel
Ingrediente: 800 gr. carne miel, 2 buc. praz, 4 buc. morcovi, 1 buc. telina, 1 buc. radacina patrunjel, 5 buc. cartofi, o lingura faina, 6 cuisoare, 1 buc. Lamiie
Mod de preparare: Se fierb toate legumele taiate in bucatele mici in apa rece si sarata, in care s-au pus si cuisoare. Dupa ce s-a luat spuma, se adauga carnea taiata in bucatele (fara oase). Indata ce carnea a fiert, se scoate si se tine la cald, intr-o cratita pe aburi. Se strecoara supa prin sita, se adauga o lingura de faina, sucul de lamiie, iar la sfirsit, bucatelele de carne. Se lasa cratita pe foc mic, sa mai dea citeva clocote, apoi se serveste tocana fierbinte.
Salata de vara dulce-acrisoara
Ingrediente: o legatura de ridichi rosii, 4-5 rosii mijlocii, un castravete de sera cu coaja cit mai subtire (150-200 gr.), 3 ardei grasi nu foarte mari, 100-150 gr. cirese dulci mari, 100-150 gr. de brinza dulce de vaci, 200 gr smintina, 50 gr. telemea sarata, sare,piper
Mod de preparare: Castravetele, rosiile, ardeii se taie bucatele nu prea mici si se pun intr-un castron. Ridichile se taie si ele si se tin 10 min. pe o farfurie dupa ce se sareaza bine pentru a se inmuia, apoi se clatesc sub jet de apa si se pun in castronul cu rosiile. Ciresele se curata de simburi si se pun si in castron. Brinza se amesteca cu smintina si apoi se toarna in castron si se amesteca totul, se rade deasupra 3/4 din telemea si se condimenteaza dupa gust. Se rastoarna in vasul din care se va servi si se rade deasupra restul de telemea.
Mod de servire: Se poate orna cu un kiwi, cu care se poate si acri un pic. Se serveste la cartofi prajiti si friptura sau cu frigarui.
Supa cu galuste de ficat
Ingrediente: supa de carne de vaca sau pui; galuste: 125 gr. ficat, 20 gr. unt proaspat, 2 oua, 1 lingura pesmet, sare, piper
Mod de preparare: Se curata ficatul de vine si pielite si se trece prin masina de tocat. Apoi separat se freaca untul cu ouale pina se face o crema ce se adauga la ficat. Se pune sare, piper si pesmetul cernut. Se ia cu lingurita din compozitie si se fac mici galuste ce se fierb in apa clocotita cu sare, 1/2 ora, pe foc potrivit. Cind sint gata, se scot cu spumuitoarea, se scurg si se pun in castronul de servit. Deasupra se strecoara supa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu