Disciplinarea copilului de pana la 5 ani

Poate fi uneori dificil sa-ti disciplinezi copii sub 5 ani.


Stabileste cateva reguli clare si comunica-i copilului consecintele nerespectarii lor.

Indiferent de varsta pe care o are copilul, este important sa fii foarte ferma atunci cand vine vorba de educatia lui. Daca parintii nu respecta regulile si consecintele care decurg din nerespectarea lor, nici copiii nu o vor face.

copiiIata cateva idei pe care le poti folosi, in functie de ceea ce se potriveste familiei tale, in disciplinarea copiilor tai.

Disciplinarea copilului intre 0 si 2 ani


Bebelusii
sunt in mod natural curiosi.

Prin urmare, este foarte intelept sa elimini tentatiile si sa scoti din calea lui lucrurile la care nu are voie sa umble, precum echipamentele video si televizorul, echipamentele stereo si in mod special, substantele de curatat si medicamentele ar trebui sa le pastrezi in locuri greu de ajuns pentru copilul tau.

Cand bebelusul tau “rostogolitor” sau plimbaretul tau pusti ajunge in dreptul unui obiect interzis sau care prezinta anumite riscuri, spune-i “Nu” cu o voce calma si fie ca indepartezi copilul de acea zona, fie ii distragi atentia catre o activitate mai interesanta.

Pauzele scurte reprezinta o disciplinare eficienta pentru copii.

Cand copilasul tau a fost agresiv sau a aruncat cu mancarea, ar trebui sa-i explici de ce comportamentul lui este inacceptabil si sa-l duci intr-o zona stabilita ca fiind spatiul de pedeapsa, in care sa ia o pauza scurta, un scaun de bucatarie sau o treapta de jos a scarilor interioare, de un minut sau doua, ca sa se calmeze.

Este important sa nu palmuiesti, sa nu lovesti si sa nu pocnesti copilul, indiferent de varsta pe care o are. Copiii intre 0 si 2 ani nu au capacitatea de a face legatura intre comportamentul lor si pedeapsa corporala. Ei vor simti doar durerea loviturii.

Si, nu uita, copiii invata privindu-i pe adulti, in special pe parintii lor. Prin urmare, comportamentul tau ar trebui sa fie un model demn de urmat.

Vei face o impresie mult mai puternica daca iti vei pune propriile lucruri la loc, decat strigand asupra copilului sa-si puna jucariile la loc in timp ca lucrurile tale sunt imprastiate peste tot.

Disciplinarea copilului intre 3 si 5 ani


Pe masura ce copilul tau creste si incepe sa inteleaga legatura dintre actiunile sale si consecintele lor, asigura-te ca ai inceput sa-i comunici regulile casei.

Explica-I copilului ce anume astepti de el, inainte de a-l pedepsi pentru comportamentul sau.

De exemplu, cand pentru prima oare copilasul tau de 3 ani foloseste creioanele colorate pentru a decora peretii sufrageriei, explica-i de ce acest lucru nu este permis si ce anume se va intampla daca va face acest lucru din nou.

Daca, de exemplu, cateva zile mai tarziu peretii ajung din nou sa fie decorati, stabileste o modalitate prin care sa-i reamintesti faptul ca desenele sunt pentru hartie si nu pentru pereti si pune in aplicare consecintele.

Cu cat vei stabili mai repede principiul “Eu stabilesc regulile si tu va trebui sa le respecti sau vei suporta consecintele”, cu atat va fi mai bine pentru toata lumea.

Desi, uneori, este mai simplu ca parinte sa ignori anumite comportamente sau sa nu pui in aplicare anumite pedepse, tine cont ca prin aceasta situatie vei crea niste precedente.

Consecventa este cheia unei disciplinari eficiente si este foarte important sa decizi, impreuna cu partenerul tau de viata, care sunt regulile si apoi sa tineti de ele.

Dupa ce a devenit limpede care comportamente vor fi pedepsite, nu uita sa rasplatesti comportamentele bune. Nu subestima efectele pozitive pe care le pot avea laudele tale, disciplina nu inseamna numai pedeapsa, ci si recunoasterea comportamentelor bune.

Stabileste cate greseli are voie sa faca copilul tau inainte ca pedeapsa sa fie aplicata si cate comportamente bune trebuie sa aiba inainte de a primi o recompensa.

Posteaza graficul pe frigider si apoi noteaza zilnic comportamentele bune si comportamentele inacceptabile. Acesta iti va da tie si copilului tau o imagine clara a ceea ce se intampla.

Indata ce acest sistem a inceput sa functioneze, lauda-ti copilul pentru ca invata sa-si controleze obiceiurile urate si, in mod special, pentru biruinta asupra problemelor care revin cu incapatanare.

Si pauzele de pedeapsa functioneaza bine la aceasta varsta. Stabileste un colt de pedeapsa, care nu-i furnizeaza nici un fel de distractie si care-i va permite copilului tau sa se gandeasca la felul in care s-a purtat.

Nu uita, sa-l trimiti in camera nu are nici un efect daca in camera respectiva se afla computerul, televizorul si jocurile video. Tine minte sa stabilesti un timp de pedeapsa care se potriveste cel mai bine copilului tau.

Este important sa ii spui copilului si care sunt lucrurile corecte, nu numai care sunt cel gresite. De exemplu, in loc sa-i spui “Nu mai sari pe canapea”, incearca un “Te rog sa te asezi pe canapea si sa-ti pui picioarele pe podea”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .