Strategii pentru a-ti convinge copilul sa-si stranga jucariile

Copiii care incep sa mearga iubesc sa rastoarne, sa amestece si sa raspandeasca prin toata casa jucariile lor, sau orice altceva pot apuca cu mainile lor micute.

Desi acest lucru poate dezamagi parintii, dezordinea face si ea parte din ciclul de crestere si reprezinta o schitare a modului in care functioneaza lucrurile.

Copii
care abia incep sa mearga iubesc sa cerceteze si sa se joace cu orice din jurul lor. Aceasta este grozav, deoarece demonstreaza creativitatea si imaginatia. Dar, creativitatea si cercetarea pot duce la o dezordine imensa in toata casa.

Desi copiii mici nu au nevoie de nici un fel de incurajare pentru a face sapaturi si dezordine, curatenia in schimb cere un pic de putere de convingere.

Invatandu-ti copilul cum sa stranga la sfarsitul orelor de joaca nu numai ca pastrezi casa curata, dar de asemenea dezvolti bunele obiceiuri pe care micutul tau le poate folosi pentru tot restul vietii lui.

Pentru a-i arata copilului tau importanta curateniei si cel mai important, implicarea lui, nu pierde din vedere urmatoarele 6 strategii.

1. Incepe din timp cu lucruri neinsemnate

Atunci cand vine timpul sa punem bazele bunelor obiceiuri, inceperea din timp este importanta, iar ca sa inveti copilul sa faca ordine nu este diferit de aceasta.

Copiii ar putea incepe prin a-si ajuta parintii sa faca curatenie incepand de la varsta de 18 – 24 luni. Dar de asemenea ei vor mai avea inca nevoie de o buna stimulare si de ajutor la aceasta varsta.

A incepe cu lucruri neinsemnate, inseamna ca ei sa aiba obligatii usoare pentru inceput, astfel ca micutul tau sa poata stapani conceptul de curatenie.

Incepe cu ideea punerii jucariilor inapoi intr-un vas vechi sau alt container, sau eventual ridicarea copiilor pana la punctul in care ei ajung sa faca curatenie in accesoriile lor artistice sau in jucariile de exterior.

2. Fii modelul lui indemanatic si ingrijit

Parintii au rolul principal de model pentru copilul lor. Copiii care abia incep sa mearga, in mod constant observa si invata de la parinti si imediat imita comportamentele pe care le vede in mod regulat. Aceasta inseamna ca tu trebuie sa modelezi comportamentele pe care doresti sa le vezi.

Primul lucru pe care trebuie sa ni-l amintim cand ii invatam pe copiii nostri este acela ca ei invata mai bine din exemple. La varsta la care abia incep sa mearga, e mult mai probabil ca ei sa accepte sa invete sa faca curat privindu-ne pe noi mai intai.

3. Micul ajutor al mamei

Copiilor care abia incep sa mearga le place sa faca lucrurile impreuna cu fiecare, ca o familie, si iubesc sa ajute. Aceasta ii face sa simta ca sunt o parte importanta a grupului. Si atunci cand ii inveti sa faca curat, poti folosi aceasta in avantajul tau.

Cand copilul tau care abia incepe sa mearga varsa ceva sau face dezordine cu jucariile lui, spune-i despre importanta curateniei in mod serios in timp ce tu il ajuti sa stranga. Si foloseste un limbaj incurajator si laude pentru a-l implica.

Facand din curatenie o afacere de familie si nu doar treaba mamicii si taticului, consolidezi faptul ca copilul tau este o parte din familie si tocmai de aceea este responsabil in mod partial de ordonarea casei

4. Un loc pentru orice

O cale distractiva si rationala de a-i face pe copii tai sa stranga dupa ei insisi este sa te asiguri ca ei stiu locul fiecarui lucru. Creaza unui dulapior sau un sistem de rafturi care sa inmagazineze toate jucariile intr-un mod organizat.

Desemneaza un dulapior sau raft pentru carti, unul pentru cuburi si unul pentru jucarii de plus. Implica-ti copilul in sistemul organizational prin decorarea impreuna cu el a dulapiorului sau a cutiilor.

Copiii sunt mai dornici sa ajute si sa invete lucruri noi, asa ca un simplu modul pe care ei pot ajuta sa il intretina ii va implica in intregul proces al curateniei.

5. Fa sa fie distractive

Cu toate ca nu te-ai considerat niciodata un compozitor, punerea la lucru a abilitatilor tale creative poate sa te ajute sa faci din curatenie un timp al distractiei, parte integrata din timpul de joaca.

Adaugand muzica sau alte elemente distractive atunci cand trebuie sa faci curat, nu numai ca lumineaza starea sufleteasca, dar de asemenea invata copiii ca organizarea este o parte integrata a jocului.

Acesta este motivul pentru care asa de multe clase de gradinita canta cantece in timp ce fac curatenie, pentru a atrage atentia ca curatenia face parte din joc si poate fi ceva distractiv.

Dar parintii trebuie sa stabileasca ca nici o alta activitate nu va incepe pana cand jucariile care sunt imprastiate nu sunt puse toate la locul lor. Aceasta este pentru cei care vor sa pastreze sus stacheta.

6. Luarea masurilor disciplinare

Incepand cu varsta de 3 sau 4 ani, copilul tau ar trebui sa fie capabil sa faca curatenie dupa el insusi. La aceasta varsta, ei inca mai au nevoie de ceva sustinere, dar copiii ar trebui sa stie ca ei sunt responsabili pentru lucrurile lor si ca trebuie sa aibe grija de ele.

Cand copilul tau are probleme de deprindere, sau refuza categoric sa participe la momentul curateniei, se recomanda refuzarea unui privilegiu, pentru a lega o consecinta de comportamentul lor. De exemplu, daca copilul nu isi curata jucariile, nu poate merge in parc.

In acest caz, parintii fac o conexiune explicita intre responsabilitatea copilului - curatenia si accesul lor la un privilegiu sau activitate distractiva.

Daca aceasta nu functioneaza, urmatorul pas ar trebui sa fie de a ambala jucariile copilului si de a spune ceva asemanator cu:” Ai avut probleme cu strangerea jucariilor, asa ca le voi pune deoparte pana cand voi sti ca esti pregatit sa ai grija de ele.”

Poti sa ii oferi copilului tau inca o sansa, dar fa-o pe un ton ferm care sa il lase sa stie ca nu glumesti. Apoi, daca problema persista in acest fel si a doua oara, pune jucariile deoparte pentru cateva zile.

Copiii care abia incep sa mearga nu ezita niciodata sa faca mizerie. Dar invatarea importantei curateniei este la fel de principala ca si abilitatea de a cerceta si experimenta.

Ca parinte, este important sa modelezi bunele maniere si sa ii incurajezi sa ajute la momentul in care se face curatenie. Cand folosesti aceste 6 strategii, tu vei ajuta la insuflarea bunelor obiceiuri micutului tau si la aflarea unui mic ajutor in cadrul procesului.

VIA : LINK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .