O durere de cap este de multe ori cauzata de o infectie virala la un copil, la fel ca si in cazul unui adult. Aceasta problema poate fi usor recunoscuta cand durerea de cap este insotita si de alte simptome precum febra, dureri in gat sau ganglioni inflamati.
La unii copii, durerile de cap pot sa apara si cand sunt mici, dar mai ales dupa inceperea scolii.
In rest, acesti copii sunt perfect sanatosi si se dezvolta normal, din toate punctele de vedere. Cea mai frecventa cauza a durerilor de cap este migrena, care de asemenea poate fi mostenita.
Cum se manifesta migrena la copii
In cazul migrenelor, arterele mai intai se contracta (se micsoreaza), provocand uneori simptome de genul vederii "in ceata" ori "cu pete", sau senzatii ciudate si apoi se dilata (se largesc). Deobicei, cand se dilata, apare durerea de cap.
Copiii care au migrene deseori au senzatie de greata si chiar vomita. In mod frecvent, ei incearca sa evite lumina si zgomotele puternice si se simt mai cofortabil daca se intind in pat intr-o camera intunecata si incearca sa doarma.
Migrenele pot aparea datorita oboselii, exercitiului fizic exagerat sau expunerii prelungite la soare. Uneori, anumite alimente pot fi cauza migrenelor si este bine sa se tina o evidenta a acestora, astfel fiind mai usor de depistat cele care pot duce la dureri de cap.
Din aceasta categorie fac parte nucile, alunele, arahidele, cafeina (din bauturile tip cola) si carnea mult prea condimentata.
Daca parintii vor reusi sa descopere din timp primele semne ale unei migrene , vor invata cum sa o evite.
Cum putem trata migrena la copii
Majoritatea copiilor care sufera migrene pot fi tratati prin luarea masurilor de precautie prezentate mai sus si prin administrarea unui acetaminofen (paracetamol).
Majoritatea parintilor insa au tendinta sa evite medicamentele si asteapta sa vada daca durerea de cap va dispare de la sine. Dar cu cat o durere de cap cauzata de migrena va dura mai mult, cu atat va fi mai greu de indepartat.
De aceea, odata familiarizati cu migrenele repetate ala copilului, tratati-le cat mai repede posibil. Uneori migrena se poate manifesta diferit si nu raspunde la interventiile de mai sus. In astfel de situatii vizita la medic este mai mult decat recomandata.
Alte cauze ce provoaca durerile de cap la copii
Stresul este o alta sursa a durerilor de cap. Desi sunt mai frecvente in adolescenta, pot aparea si la copii. Aceste dureri de cap dau senzatia de incordare in jurul capului si in special in dreptul tamplelor. De cele mai multe ori insa, copiii nu realizeaza ca stresul este cel care-i afecteaza.
Daca copiii refuza sa discute aceste probleme cu parintii lor (cateodata pentru ca situatia de acasa este cea care provoaca stresul), se poate apela la ajutor medical de specialitate.
Ca prim pas, problema trebuie discutata cu medicul de familie sau pediatrul. O trimitere catre un psiholog sau un psihiatru poate fi recomandata.
Cu un ajutor de specialitate, problemele pot fi discutate si intelese si multi psihologi ii pot invata pe copii metode de relaxare care sa-i ajute sa scape de durerile de cap.
Un copil care se poate autocontrola si care poate stapani mai usor situatiile stresante va fi mai putin vulnerabil in fata durerilor de cap.
Durerile de cap la copii si tumorile cerebrale
De cele mai multe ori, parintii ai caror copii sufera de dureri de cap, banuiesc ca o problema mult mai grava este cauza acestora, iar tumoarea cerebrala este gandul cel mai infricosator.
Tumorile cerebrale sunt insa printre cele mai rare cauze ale durerilor de cap la copii. Cand totusi sunt prezente, ele sunt caracterizate de o anumita schema a manifestarilor: dureri de cap de la prima ora a diminetii si voma, iar durerile de cap se intensifica apoi si devin insuportabile.
In cazul in care durerea de cap a copilului este insotita de voma, convulsii, dificultati in vorbire sau in miscari ori pierderi ale cunostintei vizita la medic trebuie facuta de urgenta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu