Parfumul sarbatorilor de iarna


Desi nu sunt o gospodina de profesie, parfumul sarbatorilor ma face sa ma port ca si cum as fi. Curatenia din saptamanile anterioare evenimentului este cea mai importanta si cea mai cu sarg pe care o fac de-a lungul anului. Poate ca o sa vi se para demodat dar, nicio menajera nu ar putea sa-mi rapeasca bucuria de a simti ca ma pregatesc pentru Craciun.

Pentru mine, incepand cu 1 Decembrie si pana la 31 Decembrie, este perioada cea mai “calda” a anului – ma incalzesc ascultand colinde de pe la noi si de pretutindeni.

Curatenia terminate trecem la pasul urmator:va trebui sa facem cumparaturile pentru masa de Craciun. De obicei, evit aglomeratia din supermarketuri. De aceasta data insa, desi am lista cu cele ce trebuie sa pun in cos inca de acasa, imi place sa zabovesc cat mai mult la cumparaturi. Colindele care se aud in magazine, figurile vesele ale oamenilor ma fac uneori sa uit ce caut acolo si sa privesc bucuria pe fetele lor.

Eu fac parte din categoria acelora care chiar cred ca de Craciun suntem mai buni. Va sfatuiesc sa va luati o pauza de 15 minute sis a priviti in jurul vostru: pe strazi, in magazine, oamenii uita rautatea, durerea, lupta de zi cu zi si se relaxeaza, devin pentru cateva momente mai buni.

Gata si cu aceste cumparaturi. A venit momentul sa pregatim ceea ce am cumparat.

In timp ce il ascult pe Hrusca cum zice din ghitara: “Afara ninge linistit/ In soba arde focul/ Iar noi pe langa mama stand/ De mult uitaram jocul…” imi place sa pregatesc “bucatele” cu care imi voi intampina oaspetii de Craciun: mirosul de sarmale, de carnati, de cozonac, placinta cu mere…au un parfum aparte in aceste momente.

Noi ne-am obisnuit sa pregatim totul pe 23 Decembrie, sa le punem in congelator si, in Dimineata de Craciun sa le punem la copt.

Si, pentru ca totul sa capete aer de sarbatoare, la noi in casa, pregatirile se fac alaturi de prieteni dragi.

In timpul pregatirilor miroase a tuica fiarta sau a scortisoara, aroma vinului fiert. In jurul unei astfel de atmosphere mai afli ce-si doreste fiecare dintre cei dragi (notezi in canetelul de cadouri pe care le vei cumpara ca sa le pui sub brad).

Am mereu usile deschise ca sa primesc colindatorii: In fiecare an ma incapatanez sa pregatesc mere, covrigi si nuci si sa le ofer colindatorilor alaturi de banii care au devenit acum traditionali.

In ajunul Craciunului avem doua momente foarte importante in traditia familiei noastre: facem cozonacii si impodobim bradul.

Asadar, dimineata, alaturi de aroma cafelei in casa se raspandeste un miros de lamiae, rom, nuca de la cozonacii pe care ii framantam.

A trecut vremea pregatirilor casei acum trebuie sa adaug culoare caminului. Plecam sa cumparam bradul.

Incercati sa va dati seama cum miroase in casa noastra la orele pranzului in Ajunul Craciunului: cozonacii is la cuptor, bradul déjà montat in sufragerie asteapta globurile.

Desfacem o portocala…

Valentina Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .