O poveste despre una dintre cele mai mari insule ale Planetei. Despre cea mai scumpă cafea din lume şi despre cel mai devastator tsunami din istorie. Despre natura umană şi despre oamenii naturii. Despre drumuri de apă şi drumuri de coşmar. Sumatra, Indonezia, Insula Nebună. Un foileton de Brăduţ Florescu.
Bobul de nisip pătrunde norocos în trupul stridiei, care-l înveleşte strat după strat, an după an, cu răbdare şi perseverenţă, pentru a-l transforma în cea mai frumoasă perlă. Tot aşa, un călător - cu siguranţă mai conştient de actele sale decât stridia - nu caută locuri în care să evadeze, ci locuri în care să se întoarcă, adunând strat după strat de frumuseţe şi înţelegere pe bobul de nisip al primei vizite.
Lumea în care trăim ne împinge către superficialitate. În termeni turistici, asta se traduce prin colecţionarea de destinaţii. Eu am văzut 100 de locuri, tu ai văzut 200, el a văzut 1000. Succesul unei vacanţe e determinat de numărul destinaţiilor vizitate în două-trei săptămâni. Unii reuşesc să bifeze câte 4-5 ţări în intervalul ăsta. Căci despre asta vorbim, despre bifat. Despre one-night-stand-uri cu un oraş, un templu sau un ocean. În ritmul ăsta, nu m-aş mira să apară o nouă disciplină sportivă: călătoritul-viteză.
În ceea ce mă priveşte, nu mă declar satisfăcut după o noapte de dragoste. Mai vreau una şi încă una. Poate că lista mea de cuceriri e mai restrânsă decât a multora, dar sunt tributar unei obsesii: caut locuri pe care să le iubesc şi care să mă iubească la rândul lor.
În noiembrie m-am îndrăgostit rău de Sumatra. O insulă sălbatică, frumoasă şi nebună. Când ne-am despărţit cu lacrimi în ochi (mai ales eu) n-am crezut că ne vom revedea (mai ales ea). Ajuns acasă, am desfăcut cutia cu amintiri şi m-am lăsat sfârtecat de dor şi melancolie. Mi-am disperat prietenii cu fotografiile Sumatrei, cu poveştile ei şi, mai presus de orice, cu cântecele ei. Parţial, v-am disperat şi pe voi, în foiletonul “Asia la întâmplare”.
Dacă l-aţi citit, aţi aflat ce rol a avut întâmplarea în întâlnirea mea cu Sumatra. Şi, dacă veţi citi în continuare, veţi descoperi că tot întâmplarea a făcut să ne reîntâlnim, mai devreme decât am fi crezut (mai ales ea).
Drumul spre Ecuator începe în nămeţi
Povestea noastră începe în ianuarie 2010, la Bucureşti. Venisem din Thailanda într-o scurtă vizită, s-o văd pe mama şi să mă întâlnesc cu prietenii. Printre ei, Roxana şi Radu, cărora le promisesem că o să vin să beau o cafea la cafeneaua şi rosteria lor - MonKaff - deschisă încă din toamnă. Erau minus 25 de grade afară, eu veneam de la plus 30, am parcat dârdâind maşina pe un nămete de zăpadă şi am intrat. În cafenea era cald şi bine şi mirosea a Ecuator. După îmbrăţişările de rigoare – nu ne mai văzuserăm de 4 luni – am luat loc la o măsuţă şi Radu m-a întrebat ce vreau să beau. N-am ştiut ce să aleg. Pe vremea aia şi “3 în 1” mi se părea ok. Mi-a adus o cană mare de cafea la suprafaţa căreia Laurenţiu, barista, desenase cu spumă de lapte un brăduţ. Am gustat, nu înainte de a mă întreba dacă nu comit un act de auto-canibalism.
- Aoleo. Ce-i asta, Radule?
- Ce, nu-ţi place?
- Ba da, îmi place mult de tot. Asta e cafea sau ce e?
- E cafea. Cafea adevărată, nu prostiile alea de le bei tu dimineaţa. E o cafea indoneziană: Sumatra Mandheling.
- Mă omori! De două luni bâzâi după Sumatra şi nici la Bucureşti nu scap de ea?
Cafeaua preparată de Laurenţiu întrupa tot sufletul insulei mele dragi. Fierbinte ca lava vulcanilor, aromată precum cântecele de pe Samosir şi unduioasă ca apele limpezi ale lacului Toba. Sau poate că mi se părea. Ştiţi cum sunt îndrăgostiţii, văd chipul persoanei iubite oriunde.
Să facem cunoştinţă cu cea mai scumpă cafea din lume
Am vrut să aflu mai multe despre cafeaua din Sumatra. Atât mi-a trebuit. Roxana şi Radu m-au pus la colţul cafenelei şi au început să-mi povestească. Despre Mandheling, dar şi despre Blue Batak Peaberry, Danau Toba, Takengon, Sidikalang sau alte sortimente şi specialităţi cultivate pe cea de-a şasea cea mai mare insulă a Terrei. Fireşte, de pe listă nu putea lipsi Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume, originară tot din Sumatra.
- Deci – îmi explică Roxana – e un animal, Luwak în indoneziană, zibetă în română, care vine noaptea în plantaţii şi mănâncă boabe de cafea. Le alege doar pe cele mai coapte, pe cele mai bune. Pe urmă se întoarce în junglă şi le elimină prin fecale, pe care localnicii le adună şi le spală. Enzimele din aparatul digestiv al zibetei imprimă boabelor un gust deosebit, iar cantităţile colectate sunt foarte mici, de aceea e atât de scumpă.
- Cât de scumpă?
- Păi, într-o cafenea de lux din Londra se vinde şi cu 50 de lire ceaşca.
- Ce trăznaie! Cine-ar da 50 de lire pe o ceaşcă de cafea?
- Surprinzător de multă lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu