Haute Bourgeoisie si Bunele Maniere uitate



De ce tocmai asta? De ce acum ?
Pentru ca, desi lumea evolueaza unele lucruri ar trebui sa ramana acolo unde au fost puse inca de la “nasterea lor”.

Merg pe strada, intru in club, restaurant sau magazine ori la sala de sport, ori in autobus, oriunde ma intorc, ma intreb daca bunele maniere exista, daca au existat vreodata, daca a auzit toata lumea si, cel mai important daca ai nostri concetateni au idée ca bunele maniere sunt direct proportionale cu bunul simt.

Nu vreau sa pornesc o polemica despre ce era si nu mai este pentru ca eu cred ca exista argument pro si contra pentru toate generatiile.

Insa, nu pot observa cate o doamna care isi arunca sacosa pe scaunul din autobuz, dumneaei fiind la usa din spate iar scaunul la cea din fata. Ca sa nu mai vorbim despre varianta in care, in autobuz  este imbulzeala la usa din fata – toata lumea vrea sa urce pe acolo.

Eu stiu ca in autobuz regulile sunt simple si nu foarte multe: se coboara prin fata, se urca pe celelalte usi, exista niste scaune rezervate pe care ar trebui sa le oferim celor care chiar au nevoie de ele. Apoi, nu se vorbeste la mobil, nu se striga in gura mare, nu se mananca.

Despre locurile rezervate eu consider ca lipsiti de bune maniere sunt, deopotriva cei care ocupa abuziv acel loc cat si cei care, profitand de o anumita conjunctura, cer acel loc. Nu stiu daca si voi ati observat dar cei care au cu adevarat nevoie de un loc nu il cer niciodata.

Apoi sunt reguli de buna convietuire: vrei sa dai o petrecere iti informezi vecinii, vrei sa mergi in vizita treci pe la floraia din colt si cumperi un buchet de flori, de la magazin iei o cutie de bomboane de ciocolata si un vin pentru gazed si te prezinti frumos, elegant cu florile scoase din tipla si tinute cu cozile in jos.

Un alt aspect este acela in care, la volan fiind ofero posibilitatea pietonilor sa traverseze pe la trecerile de pietoni, avand si varianta ideala, de cealalta parte, in care si acestia traverseaza cu un pas grabit portiunea respectiva de strada.

Salutul se prezinta simplu: cel care este in miscare salute primul, cel mai tanar salute primul, in functie de situatie.

O situatie a zilelor noastre cu care ne putem intalni este aceea in care, fiind in perioada de post, mergem in vizita si suntem servite cu mancare de dulce. Pana si biserica este de accord ca poti servi linistit mancarea oferita de gazed, urmand ca, odata intoarsa acasa, sa reiei postul interrupt.

O alta regula de bune maniere este aceea a intratului si iesitului in si din incaperi. Cine are prioritate? In ce conditii?

Pai…simplu…Doamnele au prioritate cu ajutorul cavalerilor care le tin usile si, eventual le intend mana intru ajutorare. Exceptie este intrarea intr-un restaurant, club, pub, unde barbatul intra primul, cauta masa si apoi, insoteste doamna la masa.

Stim ca doamnele isi exprima dorintele culinare catre insotitorii lor si acestia discuta cu ospatarii.

Offfff, sunt multe regului de baza care ar trebui discutate, care ar trebui urmate, care ar face lumea mai buna, mai civilizata, mai asezata in matca, mai aproape de tarile catre care nici nu indraznim sa ridicam ochii. Sunt foarte multe, se refera la multe situatii intalnite in practica zilnica dar care nu pot fi povestite doar in cateva randuri.

Va sfatuiesc sa urmati cu atentie regula bunului simt, atunci cand nu cunoasteti regulile scrise ale manierelor si, nu uitati sa fiti doamne cu adevarat.

Doar respectandu-ne noi insine putem sa speram ca cei de langa noi vor face la fel si ne vom plasa in elita societatii. Pentru ca in fond catre asta tindem cu totii: barbate sau femei….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .