PERLE DE LA EXAMENE ! EI VOR URMA SA NE CONDUCA OARE ?



BACALAUREAT & CAPACITATE (2004 – 2008)

* Eminescu a scris Luceafarul pentru ca l-a vazut mai mare decat toate stelele si de aceea i-a placut.

* Nu inteleg de ce Harap Alb este un basm cult. Daca era cult, adica inteligent, eu nu intelegeam ce scrie in carte pentru ca ar fi trebuit sa aiba numai cuvinte neintelegatoare. Asta nu inseamna ca eu nu sunt un baiat destept!

* Luceafarul este cea mai mare poezie a lui Eminescu, cred ca are vreo suta de strofe si acolo e vorba despre o poezie de dragoste pentru ca exista o fata pe care o iubesc doi tipi si ea la inceput nu stie pe care sa-l iubeasca, dar il alege pe celalalt si o doare in cot de Luceafar.

* Basmul studiat de noi este Harap Alb si este un basm cult pentru ca este scris de un om cult, Eminescu. Atunci cand cel care scrie basmul este incult si basmul este incult, adica opus basmului cult, dar amandoua basmele sunt frumoase, numai ca unul este scris intr-un fel si celalalt in alt fel.

* Despre Nichita Stanescu: este un poet care se mira de orice. El se mira si de faptul ca oamenii aud si au urechi. Pai de ce? El n-a avut urechi? A vazut el vreun om fara urechi? Ma rog, da se zice ca asa este in poezie, sa te miri de toate si sa le pui pe toate unele subt altele, in randuri scurte, ca sa se vada ca sunt versuri.

* Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cat o carte groasa, si are atatea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuie sa fii atent la fabula ca te intalnesti cu ea si in final.

* Poema “Miorita” circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice. In balada “Miorita” este vorba de trei ciobani care comploteaza impreuna sa-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul “Mioritei” a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere.

* La cerinta – scrie un text de tip argumentativ, de 15-20 de randuri, despre timp, pornind de la ideea exprimata in afirmatia “Timpul se schimba. Trebuie sa ne schimbam si noi cu dansul” a lui Lovinescu, unul dintre elevi scrie: “Pai da, trebuie sa ne dam dupa timp, acum nu mai este vreme de dulcegarii, de tromboane, trebuie sa stii sa traiesti, sa faci bani, sa ai casa si masina, sa ai un servici usor si banos. Daca te dai dupa timp traiesti bine, cum traiesc deputatii.”

* Adica Ion zacea atat de adanc incat nici nu si-a dat seama ca a uitat lumina aprinsa si era atat de lenes ca nici becul nu la mai sters de praf si de aceea lumina era murdara.

* Cuvintele glas si lumina au sens conotativ numai cand se invrajbesc intre ele;

* Toata lumea stie ca daca vremea se schimba trebuie sa ne dezbracam sau sa ne imbracam. Nu putem sa ne imbracam cu geaca si manusi vara si sa stam in chiloti iarna. Doar rusii se duc iarna la scaldat cand sunt minus zero grade afara. Asa ca Lovinescu are dreptate trebuie sa ne uitam la meteo inainte de a iesi din casa pentru ca timpul se schimba.

* Ghilimelele apar numai atunci cand vorbeste cineva, chiar si in soapta.

* Luceafarul s-a transformat intr-un flacau pentru ca altfel nu putea so iubeasca pe fata imparatului dar pe urma s-a nasolit treaba pentru ca fata aia iubea pe altul si Luceafarul s-a intors in cer de unde cazuse;

* Eu cred ca Nichita Stanescu a fost putin emo. Asa am vazut eu o poza cu el in carte, avea parul in ochi cum are niste fete de la noi din scoala. Nimeni nu le suporta ca sunt ciudate. De ce l-a lasat pe Nichita asta cu nume de fata sa scrie poezii? Nu stiau ca e sensibil?

* Eminescu nu prea stia sa vorbeasca. A facut o greseala gramaticala, care nu stiu cum se numeste dar nu trebuia sa-i zica sa coboare in jos luceafarului ca nu e corect. E ca greselile pe care le fac mosii in autobuz cand spun sa avansam inainte si noi suntem pe jos de ras.

* Harap Alb s-a imprietenit cu un burtos care manca mult de tot si cu un betiv care nu se imbata niciodata. Si a mai fost unul care isi lungea mainile si picioarele ca in filme si ajungea dupe luna. Poate Eminescu a vazut viitorul de sa gandit el ca exista oameni de plastic care se lungesc.

* Daca Harap Alb avea muschii mai mari il omora pe tacsu cand sa ascuns sub pod. Cine la pus sa se imbrace an urs. O cam cauta cu lumanarea Harap Alb Senior

Calin tine de mîna mireasa care are parul lung de fericire.

Conversatia dintre Baiazid si Mircea este descrisa cuvint cu cuvint, cu toate ca autorul n-a prea fost cine stie ce de fata.

Poetul îsi asteapta iubita ca împreuna sa cutremure o barca.

Ion Creanga s-a nascut între anii 1887-1889.

Dar multe principi de fizica a ramas de la Arhimede printre care principiul lui Arhimede.

În romanul “Rascoala” personajul principal este poporul si marea masa a taranilor.

Dimitrie Cantemir a avut un rol însemnat în viata sa.

Capitala Olandei este jumatate la Haga, jumatate la Amsterdam.

Toate rascoalele au cerut pamînt care era tinut sub talpa de boieri.

Calinescu ne-a lasat o carte foarte groasa, în care arata cum s-a înfiintat literatura româna si ce scriitori au lucrat la origini.

Rascoala de la Bobîlna a început pe un deal si s-a terminat în 1438.

Rascoala începu spre seara si taranii îsi aprinsera lanternele ca sa vada drumul spre ciocoi.

Cu cît ne apropiem de izbucnirea rascoalei, cu atît taranii stau mai mult în cîrciuma, ca sa faca în ciuda boierului.

Si cînd Petre Petre o vazu pe Nadina dezbracata îl gîdila în talpi.

Taranii loveau în boier cu ce aveau ei: cu una, cu alta…

Lui Ion, Florica nu-i apartinea în întregime, fiindca ceva din ea era si a lui George Buluc.

Nilul este un fluviu ramas de pe vremea faraonilor.

Din lumea satului tîsnesc figuri memorabile ca: pupaza, ciresul si altele care au completat actiunea operei.

Liviu Rebreanu are un mare talent de scriitor de la 300 de pagini în sus.

Dragu-mi era satul meu si pomul unde lega mama porcul!!! – citat din “Amintirile” lui Creanga.

Romanul “Rascoala” este conceput de Liviu Rebreanu sferic, pentru ca începe si se termina cu imaginea burtii lui Rogojinaru, care seamana cu o sfera.

Mos Danila îsi facu rugaciunea catre Dumnezeu dupa ce muri.

Agripina nu avea decît doi copii, pentru ca al treilea, Paunas, nu mai conteaza, pentru ca tot îl manînca vulturii.

În drama “Apus de soare” Stefan cel Mare era asa de batrîn, încît picioarele nu-l mai tineau, dar el mergea înainte cu inima.

Ceahlaul este situat sus pe munte.

Femeile ramaneau acasa in loc de barbati. Agripina il baga si il acoperi pe Paun cu o capita. Agripina se simtea ca o vaca lovita intre coarne. Agripina avea scheletele unei nebune si maruntaiele uscate, ea cazu moarta si spuse ca nu mai pot.

Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa faca nimic in viata lui.

Toma Alimos se razbuna pe boierul Manea care l-a ranit mortal pe la spate cu ajutorul lasitatii.

Staretul Bongumil s-a sfatuit cu Manole si au ajuns la concluzia ca pentru a nu se mai darima manastirea trebuie s-o zideasca pe Ana lui Manole ca sa acopere toate gaurile si crapaturile.

Vitoria Lipan plangea cu lacrimi la gasirea oaselor barbatului sau
detectiva buna,vitoria lipan a descoperit ca sotul ei a murit cu capul spintecat.

Ca sa ii faca in ciuda lui Vasile Baciu, Ion o lasa gravida pe Ana in capita de fan.

Baltagul era un om inalt, voinic, chipes si cu mustata.

______________________

Sursa: Senzational

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .