Sucurile carbogazoase contin foarte multe substante chimice de-a dreptul otravitoare, avertizeaza specialistii in alimentatie. Daca nu putem renunta de tot la aceste produse, macar sa reducem considerabil cantitatile pe care le consumam, ne recomanda medicii.
"Pe langa colorantii foarte periculosi, cum este tartrazina (E 102 - care «ingalbeneste » alimentele, dandu-ne impresia ca sunt asa de la portocale), sucurile carbogazoase contin aditivi cu o concentratie glicemica foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de bautura de tip cola sau cu aroma de portocala este echivalent cu 100-110 grame de zahar alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. - 100 g de zahar inseamna aproximativ jumatate de cana obisnuita, in conditiile in care, pentru un barbat, se admit 60 g de zahar pe zi, iar pentru o femeie, 50 g).
Mai ales ca, intr-o zi normala, bem o cafea cu zahar si consumam dulciuri si produse de patiserie, care, pe langa zaharul alb, contin si aditivi cu o concentratie glicemica ridicata”, explica doctorul Gheorghe Mencinicopschi pentru libertatea.ro . Bauturile "light" sunt chiar mai periculoase, pentru ca folosesc indulcitori artificiali.
Dupa ce sapatamana trecuta dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a dat lista mezelurilor cele mai nocive , directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune acum care sunt otravurile din sucurile carbogazoase.
Iata lista ingredientelor otravitoare din sucuri:
1. Tartazina (E 102): colorantul galben care imita sucul de portocale poate provoca ADHD sau sindromul agitatiei permanente si mai multe forme de cancer.
2. Galben de chinolina sau E 104, se afla pe lista celor mai periculosi coloranti, fiind o substanta cancerigena, care poate provoca obezitate si boli neurovegetative.
3. Galbenul portocaliu, E 110, este un alt colorant care imita culoarea galbena a fructelor si care poate provoca alegrii, congestie nazala, astm si disfunctii ale perceptiei gustului.
4. Aspartamul, E 951, este una dintre cele mai nocive substante din sucuri si provoaca cancerul, scleroza, epilepsia, maladiile Parkinson si Alzheimer.
5. Acidul ciclamic sau E 952, este un indulcitor care poate da obezitate si diferite boli hepatice, cardio-vasculare si cerebrale.
6. Sucraloza sau E 955 este unul dintre cei mai periculori aditivi. Afecteaza timusul (un organ mic din cavitatea toracica, care lupta impotriva cancerului si care dirijeaza sistemul imunitar), existand un risc foarte ridicat de a face cancer.
Foto: fineartamerica.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu