Plantele medicinale au efect benefic în tratarea unor afecţiuni oculare precum conjunctivita şi unele inflamaţii ale pleoapelor.
Prin efectul lor emolient, antiinflamator şi antiseptic, plantele pot atenua simptomele unor afecţiuni oculare. O condiţie esenţială pentru folosirea acestor remedii este ca plantele să fie perfect curate şi depozitate în condiţii igienice, în caz contrar existând riscul agravării problemelor oftalmologice.
De asemenea, vesela folosită pentru prepararea leacurilor trebuie sterilizată în prealabil. Este important însă ca remediile naturiste să nu se substituie tratamentului clasic, ci să îl completeze, cu acordul oftalmologului.
Silurul, eficient în conjunctivită
Plantă de la care se folosesc părţile aeriene, silurul este util în combaterea unor afecţiuni oculare. Tinctura şi sucul din această plantă, obţinut prin presare, se pot folosi pentru spălăturile oculare în conjunctivita mucopurulentă, deoarece calmează durerea. Acestea sunt recomandate pentru spălarea ochilor care lăcrimează din cauza vântului, oboselii ochilor cauzată de concentrarea prelungită a privirii şi în inflamaţiile oculare.
În acest scop, se pot face tamponări cu tinctură de silur în jurul ochilor sau se pot ţine comprese timp de o jumătate de oră. Tot în caz de conjunctivită se pot face băi de ochi cu infuzie preparată din trei linguri de muşeţel la o cană cu apă. Se mai pot aplica şi comprese cu infuzie de turiţă mare (două linguri de plantă la o cană cu apă).
Pătlagina reduce inflamaţia pleoapelor
Blefarita, inflamaţie a marginilor libere ale pleoapelor, poate beneficia de un tratament adjuvant pe bază de plante. Cea mai indicată este baia locală cu o infuzie preparată din două linguri de pătlagină la o cană cu apă. Asemănător se mai pot prepara infuzii din albăstrele, sulfină sau din sunătoare, care se aplică pe pleoape, sub formă de comprese.
Urciorul trece cu gălbenele
O umflătură mică lângă o geană poate fi semn de urcior. Pe măsură ce evoluează, această umflătură poate elimina puroi. Într-o primă fază, se pot face tamponări locale cu infuzie de gălbenele preparată din două linguriţe de plantă la 200 ml de apă. Asemănător, pentru tamponarea ochilor se mai pot folosi infuziile de salvie sau de coa -
da-şoricelului.
Ghimbirul combate iritaţiile
Ghimbirul este descongestionant şi astringent, calităţi ce recomandă planta pentru tratarea iritaţii lor oculare. Consumat ca atare, ghimbirul poate preveni ruperea capilarelor oculare. Pentru ochii obosiţi sunt indicate compresele cu infuzie de petale de trandafir, o linguriţă la un litru de apă. Împotriva cearcănelor, dau rezultate compresele cu infuzie de tei, obţinută din patru linguri de flori la o cană cu apă.
Sfat: Compresele cu infuzii de plante se menţin pe pleoape cel mult 30 de minute.
Crăiţele cresc acuitatea vizuală
Florile crăiţelor conţin carotenoide, substanţe cu beneficii pentru vedere. Din florile de crăiţă se extrage, pe baza unui proces tehnologic, heleniena, folosită în tulburările de adaptare a ochiului la întuneric şi în caz de luminozitate scăzută. Intern, se pot administra, într-o cură de o lună, 10 picături de extract, de trei ori pe zi, după mese. De asemenea, tot pentru îmbunătăţirea vederii, se mai poate consuma ceai de crăiţă, preparat dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană cu apă clocotită. Se pot bea două-trei căni pe zi.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut
Albăstrelele, sub formă de comprese cu infuzie din flori, au efect calmant şi sunt utile în caz de conjunctivite şi de blefarite. Silurul se foloseşte atât intern, cât şi extern, pentru acţiunea sa antiinflamatoare şi antalgică la nivel ocular. Se prepară o infuzie din 30 g de silur uscat la 500 ml de apă clocotită; se fac spălături oculare de 3-4 ori pe zi.
Se pot face şi băi de ochi cu amestec de apă de trandafir şi infuzie de silur. Sucul pur de aloe vera reduce inflamaţia şi iritaţia în caz de conjunctivite; se pune în fiecare ochi câte o picătură, dimineaţa şi seara. Gălbenelele au efect antiseptic şi calmant, fiind utile în caz de conjunctivite şi de blefarite, sub formă de comprese cu infuzie.
Feliile de castravete aplicate pe pleoape reduc inflamaţiile date de conjunctivită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu