ANEMIA


Anemia este o problema cu care oamenii de toate varstele se confrunta. Simptomatologia acesteia poate fi mai mult sau mai putin evidenta si cauzele care o produc sunt diverse. Anemia este produsa de diverse afectiuni care duc la scaderea numarului de hematii (globule rosii) produse de maduva hematogena, duc la diminuarea numarului de hematii in sangele periferic datorita hemolizei (distrugerea hematiilor in patul vascular determinata de cauze diverse), ori pot fi implicate afectiuni care nu scad numarul hematiilor ci calitatea acestora, astfel incat globulele rosii nu mai transporta cu acelasi randament oxigenul de la plamani la tesuturi. Principala trasatura a anemiei este insuficienta de oxigen de la nivel celular, aceste molecule de oxigen fiind “carate” cu ajutorul hemoglobinei continute in hematii de la plamani la nivel tisular unde cedeaza moleculele celulelor. Ca sa ma exprim cat mai genral, urmarea anemiei este hipoxia (insuficienta de oxigen) la nivel celular. Alte cauze ce stau la baza anemiei pot fi de natura nutritionala, astfel incat pacientul fie nu are o alimentatie suficient de bogata in fier si vitamina C (caci fierul se poate absorbi din interstine in organism in prezenta vitaminei C), fie pacientul prezinta un sindrom de malabsorbtie, astfel incat nu absoarbe fierul si alte substante nutritive. De asemenea alte cauze ce provoaca anemie sunt avitaminozele (in special hipovitaminoza B12 care produce anemia pernicioasa, insuficienta de acid folic ce stimuleaza producerea de globule rosii la nivel medular etc. ).
O alta cauza a anemiei o reprezinta pierdrile de sange, masive ori mici dar repetate, spre exemplu sangerarea gingivala la fiecare spalare a dintilor poate sta la baza unui sindrom anemic. Sunt de asemenea si o serie de afectiuni care produc secundar anemie: boli hepatice, insuficienta renala, lupus, cancere etc. Anemia are deci o lista lunga de cauze si trebuie tratata intotdeauna in corelatie cu acestea. Cum depistam anemia?

De cele mai multe ori anemia in formele usoare nu este depistata prin analizele de sange uzuale. Insa anumite simptome si scaderea hemoglobinei spre limita inferioara pot duce cu gandul la o stare usoara de anemie. Persoana respectiva se simte astenica, apatica, rezista mai putin stresului si oboselii decat in alte perioade, poate prezenta ameteli, cefalee, tulburari digestive etc. In formele mai avansate ale anemiei aceste simptome se accentueaza si se poate observa paloarea tegumentelor, sangerari nazale, gingivale (mai ales la spalarea dintilor), scaderea capacitatii de concentrare, somnolenta etc.

Ca semne obiective, pacientul prezinta tahicardie, respiratie mai rapida (datorita hipoxiei tisulare creste frecventa respiratorie pentru a suplini lipsa de oxigen).
****** Primit de la Adriana V. - Braila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .