INTESTIN
Balonare; frunze de anghinare, eficace pentru combaterea fermentaţiei intestinale, colicilor abdominale, constipaţiei şi ameliorarea funcţiilor hepatice, se face o infuzie din 1 – 2 linguriţe de plantặ la o canặ de apặ clocotitặ, se beau 1 – 2 ceşti/zi.
Fructe de coriandru cu propietặţi carminative, calmeazặ durerile abdominale, eliminặ gazele, se preparặ o infuzie dintr-o linguriţặ de fructe zdrobite la o canặ de apâ clocotitặ, se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Busuioc acţioneazặ ca antiseptic abdominal, se preparặ o infuzie, se beau 2 – 3 ceşti/zi.
Chimen şi anason sau fenicul au aceleaşi propietặţi ca plantele de mai sus.
Cancer de colon; nuci verzi (bune de dulceaţă), se taie în 4 cu coajă cu tot, se pun într-o sticlă, până în gât mai puţin cu 2 - 3 degete, se toarnă ţuică tare, se lasă la macerat mai mult timp, dacă afară este cald se lasă 4 săptămâni. Se consumă câte 100g cu o ½ de ora înainte de masă de 3 ori/zi
Sau pulbere de cătină, ½ - 1 linguriţă pe stomacul gol, înainte de masă, măreşte apetitul şi sistemul imunitar. (vezi, medicamente..)
Cancer de intestin, de rect; vezi cancer genital.
Candida intestinală; tratament cu echinaceea de 3 ori/zi cu ½ ora înaintea mesei, timp de 2 luni (sau un an). Se evită preparate care conţin drojdie, pentru că o activează. Echinaceea nu o poate elimina, dar o paralizează, încât nu mai devine activă
Colită rebelă; ca medicamente REDIGEST şi ERIDIAROM, produse naturiste sau o bucăţică proaspătă de drojdie de bere pe stomacul gol, drojdia se ţine în gură până de topeşte, cura durează 2 - 4 luni. Ajută la refacerea florei intestinale
Constipaţie; seara, pe stomacul gol se iau 2 linguri de seminţe de in. În stomac , absorb mult lichid, formează un bol, care va curăţa în drumul lui întreg tubul digestiv. Urmat zilnic timp de 2 săptămâni, este un excelent mijloc de dezintoxicare a organismului
Rădăcină de boz macerată în ţuică (100 g. de rădăcină de boz în 1 litru de ţuică, se lasă la macerat 5 zile, se păstrează în sticlă închisă la culoare.) 1 - 2 linguri de 2 - 3 ori/zi, pe stomacul gol. Cura durează 2 săptămâni, se face o pauză de o săptămână, apoi se reia cura.
Sirop de Lactulose.
Peste 30g. cicoare uscată se toarnă 1 litru de apă clocotită, se infuzează 10 min., se strecoară şi se bea câte 200 ml. dimineaţa, sau câte 100 ml. de 2 ori/zi.
Colon iritabil; 2 - 3 pahare de macerat rece (vezi obezitatea), din seminţe de in, pe stomacul gol, înainte de mese. Mucilagiul de seminţe are efect antiinflamator.
Colon iritabil pe fond nervos; extract din mlặdiţe de merişor, şi Sediphyt, se gặsesc în farmacii.
Diaree, colita, giardia; tratament 7 zile, 50 - 100 pic. tinctură de muguri plop negru (vezi cap), pe pâine prăjită.
Peste 100g. afine se toarnă 1 litru de votcă, se macerează 2 săptămâni, se ia 15 - 20g.
Diaree cronică funcţională; se adună 10 – 15 nuci verzi ca pentru dulceaţă, se dau prin maşina de tocat, se pun într-un borcan şi se adaugă aceeaşi cantitate de zahăr, se lasă la macerat 2 – 3 zile amestecându-se. Din acest preparat se ia 1 linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol. Preparatul este foarte puternic, scaunul se opreşte imediat, dacă boala este mai veche se mai ia câte o linguriţă, dar cu grijă pentru că produce constipaţia. Produsul se poate păstra la rece mult timp fără să se altereze.
Eridiarom, medicament, 3 – 4 tab./zicu puţin ceai.
Dolicocolon, diverticuloză sigmoidiană; de seara se fierbe 1 sau 1,5 litri de apă de robinet, se lasă la răcit, la temperatura camerei, până dimineaţa. Imediat după trezire se bea o cană din apa fiartă, după care la intervale de 2 ore se mai bea o cană chiar dacă nu există senzaţia de sete. În acest interval de timp nu se mănâncă nimic, cel mult se bea o cafea. Nu se stă în pat se pot face diverse treburi prin casă. Din când în când se face un masaj uşor pe abdomen, concentric de la dreapta spre stânga, în jurul ombilicului, pornind de la exterior spre interior. Dacă nu se reuşeşte nimic în prima zi de a doua zi, lucrurile se rezolvă cu succes. Prin acest procedeu, se curăţă intestinul foarte bine, se elimină toate toxinele şi chiar se poate slăbi. Este preferabil ca din alimentaţie să se elimine brânzeturile fermentate. Procedeul se repetă mai multe zile la rând. După reglarea tranzitului nu mai este nevoie de atâta apă. Va fi suficientă o cană de apă rece şi masajul uşor. Rezolvarea survine în maximul o oră.
Stafide puse la înmuiat într-o cană cu apă, ţinute la frigider, iar dimineaţa următoare se bea apa şi se mănâncă stafidele, pe stomacul gol
Enterocolită de fermentaţie; se manifestă prin gaze şi balonări intestinale, tratament cu SAPROSAN 1 - 2 tb., de 3 ori/zi, sau TETRACICLINĂ 1 capsulă la 6 ore. CARBO MEDICINALIS 2 tb, de 3 ori/zi, care absorb secreţiile şi gazele din tubul digestiv, produse de fermentaţie şi putrefacţie. Eficient este şi ceaiul anticolitic, care conţine 8 plante cu efect antispasmodic şi antiseptic intestinal.
Sau se consumă suc proaspăt de cătină în combinaţie cu suc de morcov ½ pahar cu 3 - 4 linguri suc de cătină, de 3 - 6 ori/zi. Efecte foarte bune are şi pulberea de cătină, luată pe stomacul gol, înainte de masă, 1 linguriţă rasă de 3 ori/zi, în cură de 1 săptămână. (vezi, medicamente…)
Fistulặ analặ; 100 g, flori de sunặtoare se pun în 250 ml. alcool 90, se macereazặ 24 ore, se amestecặ cu 500 ml. ulei de floarea soarelui şi se pun în baie de abur 3 ore, se strecoarặ, se pun în sticulţe închise şi se pặstreazặ la frigider, se aplicặ un tampon îmbibat în soluţie, de mai multe ori/zi. Se poate pune şi noaptea.
Mibazon produs la Iaşi, echivalentul celui strặin Mastilone, se gặseşte numai la farmacie veterinarặ, conţine 3 antibiotice în conce3ntraţii ridicate – tetraciclinặ, neomicinặ şi eritromicinặ
Giardia; timp de 10 zile se consumă, înaintea mesei de dimineaţă, 12 – 15 seminţe de dovleac neprăjite, iar de 2 ori/săptămână să se consume usturoi. Sau produsele Garlic – Caps, care conţin usturoi şi pătrunjel, Para Protex, cu de protejarea organismului împotriva paraziţilor intestinali, a viruşilor crescând imunitatea.
Hemoroizi; 1 litru de apă clocotită cu o mână de fructe de afin se fierbe până scade la jumătate, se pune comprese.
Vezi varice ., mărul lupului unguent.
Vezi fistula, flori de sunặtoare.
Infecţia intestinală; 0,25 g. mărul lupului, se infuzează 4 min. cu 125 ml. apă clocotită. Se opresc din toată cantitatea 90 ml. ceai restul se aruncă. Se beau 30 ml. de 3 ori/zi, cu 15 min. înainte de masă. Cura dureaza în funcţie de gravitatea bolii. Este contraindicat persoanelor cu afecţiuni cardiace.
Megadolicocolon; Spitalul Fundeni, secţia Gastroenterologie Dr. Tudor Constantin, regim alimentar.
Polip pe intestinul gros; ceai de urzică proaspătă, ca alimentaţie, brânză de vacă, pâine prăjită, pui la grătar. Când se termină urzica se poate bea ceai de pătlagină, ambele ceaiurile beau timp de o lună. Concomitent se face clismă cu ceai, este recomandat după scaun.
Ulcer duodenal; (vezi gastrita)
Viermi ; 1 Kg. seminţe de dovleac, fără coajă, neprelucrate termic, se zdrobesc în mojar sau râşniţă şi se amestecă cu ½ Kg. miere şi ½ pahar de lapte. Amestecul se împarte în 3 părţi egale. Care se consumă pe rând în următoarele 3 ore., apoi se iau 3 linguriţe ulei de ricin. Tratamentul este pentru tenie şi ascarizi.
Cura de lavandă pentru infecţiile cu Giardia lambia, se combină în părţi egale tinctură de lavandă (vezi depresia, cap), cu tinctură de pelin şi cimbru (se fac la fel ca tinctura de lavandă), se ia 1 linguriţă diluată în puţină apă, de 4 ori/zi, înainte de masă, timp de 2 săptămâni.
Se zdrobesc coaja pulpa şi seminţele unei lămâi, se macerează 2 ore în 300 ml. apă clocotită, apoi se adaugă 2 - 3 linguriţe de miere, se strecoară şi se bea înainte de culcare.
Oxiuri, cât mai mult morcov crud ras.
Tenie, pentru a o elimina se consumă morcov ras pe stomacul gol în fiecare dimineaţă şi cu câteva minute înainte de mesele principale, după 8 zile4 se elimină.
Medicamentul Paraprotex, o mixtură de extracte din plante, eficientă în eliminarea paraziţilor.
ORGANE GENITALE
Amenoree secundară; pentru revenirea şi reglarea ciclului menstrual se foloseşte brânca ursului, salvie cu rol în funcţia ovariană şi gălbenele. Pot6 fi administrate sub formă de tinctură câte 30 pic. de 2 ori/zi.
Anexită şi metroanexită; se masează cu ulei de brânca ursului (vezi scleroza în plăci) tălpile de 2 ori/zi. Suplimentar se mai masează zona bazinului, se pune o pânză şi o pătură pentru menţinerea căldurii. Stimularea imunităţii locale împotriva răcelii.(vezi epilepsia).
Tratamentul anexitei cronice presupune igienă locală, evitarea frigului, a umezelii şi a băilor reci. Fibroza şi endometrioza care se dezvoltă pe parcurs conduc la sterilitate secundară, dureri intense la ciclu, menstre abundente cu anemie şi tulburări ale metabolismului calciului. Se recomandă aplicaţii externe cu tărâţe calde local de 2 - 3 ori/zi, intern 2 - 3 linguri de tărâţe fierte cu miere, pentru a evita constipaţia şi tratament oral cu ulei din germeni de grâu + Geneston 3/zi. Cruciferos 2/zi, vitamina C 3/zi, Ca + Mg 3/zi. Tratamentul durează 3 luni.
Bolile prostatei ( prostatită); vezi infecţia intestinală.
Prostata este o glandă anexă a aparatului genital masculin şi este compusă dintr-un lob median şi 2 laterali. Afecţiunile ei apar la 55 60 de ani, şi se datorează, tulburărilor hormonale împiedicând eliminarea urinei din cauza îngustării sau închiderii totale a uretrei.
Ceai de ghimpe; se bea călduţ cu ½ oră de masă, cura este de lungă durată, 6 luni se beau câte 2 căni/zi, apoi 6 luni câte o cană/zi, efectele se vor vedea după 3 - 4 săptămâni.
Ceai cu urzică moartă albă; 2 căni/zi,
Castanele sălbatice; tratarea stărilor congestive, tinctură din 20g. castane zdrobite, cu 100 ml. alcool 70, se lasă la macerat 10 zile. Se iau 2 linguriţe/zi de tinctură timp de 21 de zile/ lună. Se pot face şi băi de şezut.
Seminţe de dovleac; o mână de seminţe se pun la uscat, se pisează cu coajă cu tot şi se prepară un decoct care trebuie să fiarbă 5 min., se beau 2 - 3 căni/zi, timp de 3 zile.
Ulei de dovleac; 1 linguriţă de ulei seara înainte de culcare
Este bine ca fiecare bărbat începând cu vârsta de 40 de ani, să bea, timp de o lună pe an, ceai din următorul amestec: 10g, ienupăr, 50g. urzică moartă albă, 50g. flori de iarbă neagră, 50g. fumăriţă, 50g. paracherniţă, se amestecă plantele, la 1 litru de apă se pun 5 linguriţe, se fierbe 5 sec. se lasă la infuzat 15 min.
Cancer genital; clisme cu mărul lupului - 1 lingură pulbere mărul lupului, 1 lingură tătăneasă, 1 lingura muşeţel, se lasă la macerat în ½ apă, de seara până dimineaţa, se strecoară, apoi planta rămasă după filtrare se pune la fiert cu 1 litru de apă, până când scade la jumătate. Se răceşte şi se combină cu maceratul se fac spălături. La 3 - 4 zile, iar clismă la 2 zile, lichidul se ţine în intestin 10 min. Dacă nu este indicat să se facă clismă se fac zilnic bai de şezut.
În fază incipientă este recomandat produsul Cat’s Claw de la firma Heritage, sub formă de capsule, 600 ml
Cura cu nặpraznic, de 6 luni, se ia o linguriţặ de 4 ori/zi, sublingual, 10 min., dupặ care se înghite cu apặ. Tratamentul se poate folosi ca adjuvant în neuplazii uterine, mamare, pulmonare, intestinale sau cu alte localizặri.
Cura cu macerat de Aloe Vera, 1;5 Kg. plantặ în vârstặ de 3 – 5 ani, se dặ prin maşina de tocat, se amestecặ cu 2,5 Kg. miere şi 3,5 litri vin roşu dulce de 18 – 20 grade. Amestecul se pune într-un vas mare de sticlặ închis la culoare, într-un loc rặcoros, ferit de luminặ, timp de 5 zile. In primele 5 – 7 zile se ia câte o lingiriţặ de 3 ori/zi, înainte de mesele principale. Zilele urmặtoare se va adặuda câte o linguriţặ în plus, la fiecare dozặ. Tratamentul dureazặ 6 sặptặmâni cu o pauzặ de 10 zile, apoi se poate repeta. (Peia Mircea, Timişoara – 0256431891 )..
Cancer de prostată; vezi cancer genital
Candidoză; difulcan, 1 comprimat de 1540 mg. pe săptămină, 3 săptămini consecutiv, respectarea regulilor de igienă locală cu tratament antimicotic cu ovule clotimazol şi tratarea partenerului în aceelaşi fel.
Dophillus +FOS şi System Well, imunostimulator, acţioneazặ pe cele 7 sisteme de imunitate ale oraganismului, limfatic, epidemic, circulator, respirator, digestiv şi sistemic.
Dilatare la naştere; medicamente homeopatice, administrate cu câteva zile înainte de naştere şi în timpul travaliului. Naşterea este fără probleme, contracţii suportabile şi travaliu redus. După naştere se pot lua medicamente homeopatice pentru refacerea rapida a organismului, alăptare naturală. Sunt şi ieftini.
Fibrom, chist, adenom; tinctură muguri plop negru (vezi cap), 50 pic. 4 ori/zi intern, extern compresă cu tinctură pe tumoră 2 ore o dată la 2 zile, după 1 ora se unge locul cu cremă din muguri de plop negru - 1 pac. unt se topeşte pe foc, se fierbe 10 min., se deşartă în alt vas, fără sediment, se adăugă 1 linguriţă ceară se lasă la răcit, când este aproape să se închege se adaugă, 4 linguri de extract moale (3 - 4 linguri tinctură se pun pe o farfurie, se lasă să se evapore alcoolul - 1 linguriţă extract)
Tărâţe amestecate cu apă se lasă 4 ore la macerat, se pun în tifon se pun pe piele în zona afectată minim 3 ore. Pielea se lasă să se usuce şi se unge cu cremă de tătăneasă
Frigiditate; 1 linguriţă de tinctură de brânca ursului (Heraclea sphondylium) (măcinarea inflorescenţelor şi seminţelor cu râşniţa electrică de cafea, pulberea obţinută se pune într-un borcan, care va fi umplut cu alcool de 70, se macerează 8 - 1o zile). Filtratul se păstrează în sticluţe închise la culoare
Cu 20 - 30 min. înainte de actul sexual. Relaxează musculatura uterului, măreşte stimularea neuronală care generează dorinţa erotică şi ajută la dezinhibarea psihică.(vezi epilepsia .
Graviditate : împotriva greţurilor, lichen de piatra pulbere o linguriţa de 3 ori pe zi.
Hemoragie abundentă în timpul cilului menstrual; de urgenţă se ia o doză unică, de 2 – 3 linguriţe de pulbere de coada calului, după care se continuă 5 zile tratament cu 1 – 2 linguriţe/zi. Planta este un puternic antihemoragic şi permite refacerea rapidă, este indicat şi în hemoragie internă.
Herpes genital; tincturặ de spânz şi tincturặ de mặrul lupului, 3 zile se face tamponare cu spânz, de 3 ori/zi, lặsând pe zona afectatặ un mic tampon cu tincturặ de spânz. Usturặ este o stare de disconfort, dupặ 2 zile apare o secreţie purulentặ se curặţặ şi se tamponeazặ mai departe. In ziua a 4a se fac tamponặri cu mặrul lupului, dupặ 5 – 6 zile nu se mai lasặ tampoane cu soluţie, dar se continuặ cu mặrul lupului şi se mai unge locul cu ulei de sunặtoare, de rostopascặ, sau gặlbenele sau hemorzon, care se aplicặ de 2 ori/zi dimineaţa şi seara.
Impotenţa, sterilitatea la femei şi bărbaţi; 1 linguriţă de brânca ursului 3 - 4 ori/.zi, pe stomacul gol cu ½ pahar de apă înainte de masă Eficienţă mărită dacă se ţine regim lacto-vegetarian, fără alcool, tutun şi cafea.(vezi frigiditate).(vezi epilepsia)
Se iau 1,5 Kg. ţelină, 1,5 Kg. morcov, 0,5 Kg. miere, 1,5 Kg. miez de nucă, 1 Kg. mere ionatane, 2 - 3 lămâi, 2 - 3 portocale, 1 sticlă vin alb de casă. Toate legumele spălate şi curăţate se dau prin maşina de tocat, se amestecă apoi se adaugă vinul, se omogenizează, se pun în borcane, se păstrează la frigider, timp de 1 săptămână, la macerat. Se consumă 2 linguri de 3 ori/zi, cu 30 min. înaintea mesei, timp de 3 săptămâni. Concomitent consumaţi grâu încolţit şi vitamina E.
Se mai trateazặ cu succes cu vitamina B6 şi zinc.
Insuficienţă ovariană; 1 lingură miere amestecată cu 1 linguriţă de brânca ursului tinctură (vezi fertilitate), se ia înainte de masă de 2 - 3 ori/zi.(vezi epilepsia)
Mâncărimi în zona vaginală şi anală; se spală de 2 - 3 ori/zi cu săpun lichid de la Hofigal. După fiecare spălare se unge cu alifie de cătină.
Menopauza prematură; tratament progresiv cu tinctură de brânca ursului (vezi frigiditate), se începe cu 20 pic. de 3 ori/zi, în prima săptămână, se creşte doza cu 10 pic. în fiecare săptămână până se ajunge la 50 pic., luate de 3 ori în a 4 săptămână. Cura se face o lună, cu 10 zile de pauză. Tratamentul se face gradat pentru a preveni fenomenele neplăcute ale relansării hormonale (bufeuri, nervozitate, sângerări). Cura este eficientă cu regim lacto-vegetarian şi crudităţi.(vezi epilepsia)
Menstruaţie dureroasă; 30g. rădăcină de anason cu 1 litru de apă clocotită, se fierbe 15 min., se ia câte 100 ml. de 3 ori/zi
Infuzie dintr-o linguriţă de seminţe de morcov la o cană de apă clocotită.
Nu rămân gravidă; vitamina E 1 tb. dimineaţa, Electovit 1 tb. seara, timp de 3 luni, numai 15 zile pe lună restul pauză.
Prostatặ hipertroficặ; 50 g. frunze sau fructe de castan se pun într-o ½ litru de alcool 50, se macereazặ timp de 2 sặptặmâni la cặldurặ şi întuneric, agitând în fiecare zi. Din aceastặ tincturặ se iau 30 – 40 pic. de 3- 4 ori/zi, timp de 3 – 4 sặptặmâni.
Prostatặ litiazicặ; seara se iau sâmburi de pepene uscaţi, (sâmburi negrii de pepene verde închis), se zdrobesc şi se fierb într-un litru de apặ, se lasặ pâna dimineaţa, când se bea ceaiul pe stomacul gol. Micul dejun se serveşte la 1 orặ mai târziu.
Acest ceai se bea timp de 10 zile, se face o pauzặ de 10 zile şi apoi se repetặ. Pietrele se eliminặ sub formặ de nisip, fặrặ dureri. Sặmburii se pot procura de4 la magazinele care vând seminţe.
pânặ când apa scade la jumặtate.
Pentru rezolvarea problemelor cu prostata se sdministreazặ doze ridicate de zinc, ajutặ la formarea insulinei şi are un efect de normalizare a activitặţii prostatei.
Post – gravidia; frunzele de mặrar proaspete, mestecate zilnic, de femeile care au nặscut de curând, sunt un excelent tonic fizic şi psihic, stimuleazặ secreţia lacticặ, îmbunặtặţind calitatea laptelui.
Sarcină toxică; reţetă magistrală preparată la farmacie, aqua menta 40g., aqua melisa 40g., aqua cloroformată 40g., novocaină 0,50g., sirop eter 150g. Se iau 3 - 4 linguri/zi, înainte de mase.
Înainte, de a coborî dimineaţa din pat, se consumă o bucăţică de covrig. După 4 luni şi jumătate corpii cetonici care provoacă greţurile, dispar.
Uretro-prostatită; ceai de ghimpe, granule de polen şi supozitoare cu propolis, băi calde de şezut cu muşeţel.
Virus Papiloma; dacă tratamentul alopat nu merge, se poate încerca cu tinctură de echinaceea, cu rol antiviral şi imunostimulator, 30 – 40 pic. de 3 ori/zi, diluate în apă. Suc de păpădie şi pătrunjel în părţi egale, timp de 6 săptămâni. Vitamina C 1000 mg/zi, sau mute fructe citrice. Papiloma reprezintă un risc major în apariţia cancerului de col uterin şi endometrial.