Astazi sa vorbim putin despre grasimile pe care, in mod constient sau inconstient, incercam sa le eliminam din viata noastra pentru „raul” pe care acestea il produc in buna functionare a organismelor noastre sau, pur si simplu pentru ca „ne deterioreaza” aspectul fizic pentru care muncim din greu sa-l obtinem si, mai ales, sa-l pastram.
Multe femei preocupate de sanatatea lor evita in mod deliberat consumul de margarina pe paine, ulei adaugat pe salate precum si consumul produselor lactate untoase, pentru ca ele vad in acestea grasimea, ca inamic al arterelor sanatoase si al soldurilor subtiri. Ele trateaza toate grasimile ca fiind la fel de periculoase si evita cu scrupulozitate alimentele care nu sunt total fara grasimi.
Dar, desi este admirabila vointa lor, isi fac oare o favoare gandind astfel? Stati putin... Exista oare si grasimi benefice pentru sanatate?
Cei mai multi experti afirma existenta acestora, dar nu putem spune asta inainte de a motiva aceasta afirmatie. Daca toate grasimile nu sunt la fel, ce le deosebeste?
Grasimile naturale pot fi impartite in doua tabere: saturate si nesaturate. Cele saturate sunt de obicei grasimile animale, cum ar fi unt, grasime de vita (seu) si untura. Acestea tind sa fie solide la temperatura camerei prin natura lor, ceroase. Aceste grasimi sunt cele care infunda arterele noastre, atunci când mâncam prea mult din ele pe o perioada lunga de timp.
Grasimile nesaturate sunt in principal uleiuri vegetale, cum ar fi canola (rapita), uleiurile de masline si soia, si se prezinta sub forma de lichide la temperatura camerei.
Cu toate acestea, nu toate grasimile care au forma lichida la temperatura camerei pot fi calificate drept grasimi nesaturate la momentul cand ajung in farfurie. Uleiurile pot fi transformate prin prelucrari comerciale in grasimi hidrogenate partial sau total. Aceste grasimi hidrogenate sunt omniprezente, le gasim peste tot, la restaurant sau supermarket, in alimente diverse, de la salata si pizza, la cartofi prajiti.
Unele grasimi ieftine, au alterat versiuni ale unor uleiuri bune, cum ar fi rapita, porumb si soia. In urma prelucrarii acestea ajung la final, in margarina, sub forma de grasimi nesanatoase.
Multi oameni de stiinta considera ca grasimile modificate si prelucrate care ajung in alimente sunt foarte daunatoare corpurilor noastre.
Specialistii ne recomanda sa mergem la cumparaturi si sa cautam produse ecologice, pe a caror eticheta gasim mentiunea „produs organic”; sau putem alege uleiurile presate la rece (ar trebui sa urmarim produsele care sunt presate la o temperatura care sa nu depaseasca 98 de grade).
Asadar, nu tot ceea ce pare a fi daunator si este. Din viata noastra fac parte, in aceeasi masura si aceste alimente. De aceea ar trebui sa stim ca ele nu sunt mereu in conflict cu noi. Ba, din contra, medicii si nutritionistii insista pe marginea acestui subiect si ne spun ca, pentru buna functionare si in armonie a organismului, trebuie sa consumam toate categoriile de alimente, inclusiv grasimi.
De acum insa nu va mai fi o problema pentru noi, nu? Deja stim sa alegem grasimile benefice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu