Implantul- “ corp strain” sau cea mai buna solutie


Dezvoltarea stiintifica si practica a implantologiei a dus la o evolutie impresionanta a acesteia in ultimii ani , mai ales datorita beneficiilor aduse pacientilor.

Pentru a pleda in favoarea acestei “arte” in stomatologie pornesc de la definitia data de organizatia Mondiala a Sanatatii starii de sanatate si anume :


“Sanatatea este conditia de completa bunastare fizica, mentala  si sociala, si nu doar simpla absenta a bolii sau infirmitatii. “

Asadar nu trebuie doar sa tratam boala, in cazul nostru lipsa unor dinti, ci si sa oferim maxim posibil de confort psihologic. Implantul dentar poate oferi acest confort datorita unor avantaje pe care le are in comparatie cu alte variante de tratament .

Din punct de vedere functional si estetic este un tratament superior tuturor celorlalte tipuri de restaurari, inclusiv pentru ca e independent de dintii vecini. Este un domeniu vast, variat, care poate inlocui un dinte, intreaga arcada, iar uneori necesita si reconstructie a tesuturilor moi si dure. Este avantajos functional prin stimularea osului inconjurator si cresterea densitatii osoase in urma actiunii stimulilor in timpul masticatiei.

Inlocuirea dintilor se face cu un rezultat care se apropie foarte mult de cel original , natural. Practic se inlocuieste radacina naturala cu o “radacina “ de titan. In concluzie putem afirma ca implantul dentar poate rezolva orice problema.

Cotele de succes sunt de aproximativ 92% la maxilar si 98% la mandibula. Si acest fapt explica dezvoltarea actuala a implantologiei , fiind o tehnica moderna si fiabila. Nimeni nu-si poate permite sa nu ia in considerare aceasta varianta alternativa. Nu putem fi sceptici fata de ceva ce nu cunoastem indeajuns. Asadar sfatuiesc pe toata lumea sa se informeze, pentru a trai in prezent si cu gândul la viitor.

Totusi nu toata lumea poate beneficia de acest tip de tratament. Trebuie indeplinite anumite conditii:

  • Starea , forma  si dimensiunile osului maxilar si mandibular sa permita implantarea. Apare obligativitatea unei radiografii panoramice si de cele mai multe ori a unei tomografii computerizate. Din punct de vedere financiar acesta investigatie nu mai este „de speriat” , mai ales ca , in functie de caz, se poate efectua doar pentru o arcada sau pentru o hemiarcada.
  • Starea generala de sanatate sa fie acceptabila. Este necesar un set minim de analize de laborator .
  • Igiena bucala influenteaza decisiv rezultatul. Lipsa igienei bucale contraindica tratamentul cu implanturi.

Nu se fac lucrari protetice combinat pe dintii naturali si implanturi. Aceasta nu pentru ca medicul doreste sa insere mai multe implanturi, ci pentru ca nu este fiziologic. Dintii naturali au o mobilitate fireasca,  mica e adevarat, dar existenta , in timp ce implanturile nu au mobilitate de loc.

Asteptarile pacientilor, trebuie definite de la inceput. De exemplu se pot face lucrari provizorii care prefigureaza rezultatul probabil al tratamentului. Pacientului  trebuie sa i se prezinte o viziune realista asupra implicatiilor tratamentului,aspecte particulare, posibilele complicatii , riscuri, costuri, necesitatea dispensarizarii (obligatoriu control la 6 luni), posibilitati alternative de tratament.

Imbunatatirea calitatii vietii pacientului in urma tratamentului trebuie cântarita in raport cu dezavantajele sau neplacerile provocate de lipsa tratamentului. Tinem cont de faptul ca finalul unui tratament stomatologic complex influenteaza atât relatiile personale cât si performantele profesionale.
In concluzie implantologia poate fi cea mai buna solutie dar nu toti pacientii pot beneficia de ea.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .