[ FOTO ] DESTINATII DE VIS : Cinci dintre cele mai marete catedrale de pe mapamond

Pentru simplul motiv ca urmau a fi ridicate in sluja divinitatii, lacasurile de cult au impins din cele mai vechi timpuri imaginatia si creativitatea oamenilor la cel mai inalt nivel, deschizand calea unor mari realizari artistice. Sa gandim numai la templele Greciei antice, la Templul lui Zeus din Olympia si la Zeul lui Appolo din Delfi, ori la elementele dorice, corintice si ionice care au revolutionat arhitectura greaca inainte de Hristos.

Marturie asupra esentei divine a artei, despre care vorbeau filosofii, stau astazi bisericile din diferite parti ale lumii, care intrec asteptarile vizitatorilor prin grandoarea si finetea cu care au fost executate.   Cea mai mare cladire religioasa din lume si reperul catolicismului este fara indoiala Catedrala Sf Petru din Vatican, construita peste mormantul Sf. Apostol Petru. Cupola a fost pictata de Michelangelo, piata principala a fost proiectata de Gian Lorenzo Bernini iar Donato Bramante a fost primul arhitect al bisericii. 



Catedrala Las Lajas se gaseste in regiunea columbiana Narino, pe valea ingusta a raului Guaitara. La prima vedere, aceasta pare sa intruchipeze un castel de poveste, avand aceeasi silueta svelta si nelipsitele turnuri ascutite. Desi a fost construita abia in prima jumatate a secolului XX in stil gotic, Catedrala Las Lajas poate fi socotita cu usurinta una dintre cele mai spectaculoase din lume.



Biserica romano-catolica La Sagrada Familia, inceputa in 1882 de arhitectul catalan Antoni Gaudi, o veti intalni mergand in Barcelona. Chiar daca nici acum nu este finalizata, arhitectura plina de simboluri crestine lasa sa se intrezareasca valoarea pe care in curand o va atinge.



Lumea ortodoxa rusa ridica pe piedestal Biserica Sf Vasile din Piata Rosie din Moscova. Intr-adevar, arhitectura unica si mai ales culorile aprinse din exterior fac ca ea sa nu poata fi confundata cu nicio alta biserica. Chiar si cupolele sale in forma de ceapa prezinta  nuante de albastru, alb, verde, auriu si rosu.


Importanta deopotriva pentru crestini si musulmani, Agia Sofia este astazi cel mai celebru muzeu din Istanbul. Lacasul si-a inceput viata ca o biserica a crestinismului timpuriu, a continuat ca centru al Bisericii Ortodoxe Rasaritene in orasul Constantinopol si dupa 1453 ca moschee. Dupa finalizare, templul era atat de mare si de amplu decorat cu picturi, sculpturi si mozaicuri incat Imparatul bizantin Iustinian I a exclamat: "Te-am depasit Solomon".

Sursa foto 1,2,3, 4, 5


 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .