Cand trebuie sa mergem la medicul ginecolog ?









Sunt convinsa ca nu multe dintre noi pot spune cu certitudine cand au fost ultima oara la medical specialist. Pentru ca asa a fost cultura in care am crescut si noi ne-am cam obisnuit sa mergem la doctor doar daca avem o problema sau suspectam vreuna.




Sa nu uitam insa ca lista afectiunilor genitale este mare si complexa. Conditiile de viata sunt si ele altele decat in urma cu 30 de ani.
De cele mai multe ori ajungem la varsta la care ne dorim copii (cel mai probabil dupa 30 de ani), si abia atuci incep vizitele dese la cabinetul ginecologic.

Apoi ar trebui sa stim ca, dupa 30 de ani, testul Papanicolau nu mai este o optiune ci o obligatie anuala.


Desi am intalnit si medici care au ramas surprinsi pentru ca am mers doar la un control de rutina si am continuat sa merg de doua ori pe an. Chiar si cu aceste vizite, in momentul in care am ramas insarcinata, am constatat ca am un mic fibrom (fara riscuri…dar existent).


Din pacate aparitia si evolutia bolilor de acest tip sunt atat de rapide si de bruste si, de cele mai multe ori, fara simptomatologie specifica,  incat nu ar trebui sa omitem cele doua vizite anuale la medicul specialist.
Ar trebui sa stim foarte clar ca, asemenea vizitelor la medicul de familie sau la dentist, si medicul ginecolog trebuie sa aiba datele sale fixate in agenda noastra.


Oricum, un control de rutina nu ar trebui sa dureze ma mult de 10-1 5 minute si nu este dureros sau invaziv. Asadar nici macar nu avem scuza ca trebuie sa stam foarte mult prin policlinica.
Desi pare ciudat, la un simplu control, medicul ginecolog isi poate da seama daca am contactat vreun virus, sau daca suferim de vreo afectiune.


In ceea ce priveste testul Papaniolau, importanta acestuia este vitala. Se pare ca in Romania, 8 din 10 femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Putem preveni aceasta boala facand annual testul Papanicolau.
Nici aceasta analiza nu este una dureroasa, recoltarea se face din colul uterin, dureaza cateva minute si rezultatul il primim in aproximativ o saptamana.
Cred ca ar mai trebui sa stiti ca cel mai bun moment de ales pentru controlul ginecologic este imediat dupa menstruatie.
In acest moment nu mai exista riscul modificarii examenului Papanicolau sau a altor analize, din cauza sangelui; in acelasi timp sanii si ovarele nu mai prezinta sensibilitate crescuta la palpare.


O alta recomandare pe care ne-o fac specialistii este aceea ca, inaintea unui control ginecologic, cu 24 de ore inainte, ar trebui sa evitati folosirea tampoanelor interne, sa nu faceti spalaturi vaginale si sa nu aveti contact sexual. Intr-un cuvant, nu se introduce absout nimic in vagin cu o zi inaintea vizitei la medic.


Ei, dragele mele, sper ca v-am convins ca este foarte important sa avem grija de sanatatea noastra inca din tinerete pentru a avea batraneti linistite, fara medicamente si spitale.
Nu mai stati pe ganduri, puneti mana pe telefon si faceti-va o programare la ginecolog.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .