MARTISOARE…



 Simbolul al primaverii pe care toti il stim, toti il indragim si care, la nivelul subconstientului, marcheaza sfarsitul frigului si a zilelor scurte si ne semnaleaza “vremuri mai bune”.


Despre istoria martisoarelor nu cred ca are rost sa mai mentionez prea multe. Sunt multe traditii care il mentioneaza din cele mai vechi timpuri.

Ce vreau eu sa povestesc astazi cu voi este modul in care ne alegem martisoarele.
Nu am inteles niciodata de ce barbatii nu pot primi flori si martisoare. Si ei sunt oameni, si eu au simtiri, si ei sunt sensibili, si ei se bucura asemeni domnitelor. Pana la urma martisorul este simbolul primaverii nu un eveniment in care sunt sarbatorite femeile. Pentru acest lucru exista ziua de 8 Martie.Nu stiu daca ati stiut da exista si ziua barbatului – 9 Martie.Despre ziua femeii se promoveaza mult pe toate caile in schimb nu am vazut nici macar o emisiune si nu am citit nici macar un articol despre celebrarea barbatului.
Si asa ajung la martisoarele noastre cele de inceput de primavera. Se presupune ca ar trebui sa fie un symbol, ar trebui sa aiba un anumit aspect.
Martisoarele traditionale aproape ca au disparut. Deja vedem tarabele care se aliniaza cu marfa buna de vandut: jucarii, obiecte decorative pentru casa si birou, bijuterii, ravase, tot felul de prostii fara forma facute fie din plastic, fie din metal, oricum orice altceva decat martisoare.
Deja nu mai este un symbol al primaverii ci o provocare financiara care dovedeste dragostea prin prisma pretului.
Un martisor ar trebui sa fie ieftin si, mai ales, sa poata fi purtat in piept. Ma amuzam trecand printre tarabele cu “martisoare” si faceam presupuneri despre cum as arata daca imi pun in piept un urs de plus sau o vaza colorata, etc.
Ganditi-va putin: cate martisoare adevarate ati primit in ultimii anis au cate ati oferit la randu-va…?
Evident ca nu este vina exclusive a noii generatii. Daca ma intrebati pe mine eu cred ca aceste transformari vin tocmai de la parintii nostril care, la vremea tineretii nu au avut prea multe optiuni de alegere si acum incearca sa compenseze timpii trecuti.
Astfel, traditia veche a unui ghiocel cu snur ros-alb a inceput sa dispara desi, daca mai cautam cu atentie inca mai gasim martisoare adevarate.
Poate ca o floare sau un ursulet de dimensiuni minuscule si prêt similar ar spune cu mult mai multe despre bucuria venirii primaverii si despre sentimental noastre decat marfa scumpa, proasta si fara valoare reala care eista acum.
Eu sper ca inca mai exista oameni care ofera de martisor un martisor si oameni care chiar il poarta in piept anuntand venirea vremii bune.
Ca sa nu mai vorbesc despre vestitorii primaverii care, oferiti intr-un mod cat mai simplu si firesc aduc mai multa bucurie si mai multe simboluri in viata noastra.
Asadar dragele mele va invit la o plimbare simpla in esenta printre tarabe, la cumparaturi de martisoare. De-abia astpt comentariile vostre cand o sa va dati seama cat de greu veti gasi un martisor veritabil care sa spuna “A venit primavera!!!!!!!! Iata un nou inceput…”
Si, nu uitati, imprastiati peste tot zvonul ca martisoarele vechi, simple si ieftine sunt din nou la moda si, cine stie, poate in scurta vreme o sa ne bucuram din nou de 1 Martie asa cum faceam odinioara, fara fast si fara fite, pur si simplu.


Un comentariu:

  1. mi-ar place sa primesc un martisor...sunt in spani sie pt mama mea...plates eu..daca vreti sa contactati...aici emailul meu: pkate_00@hotmail.com

    RăspundețiȘtergere

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .