Ai interzis la carbohidrati, alcool, dulciuri si, nu in ultimul rand, la ciocolata. Cand vine vorba de tentatii, clar ciocolata se claseaza pe primele locuri. Neagra, alba, cu lapte, crema, alune, migdale, stafide, portocale, pere sau multe alte fructe, ciocolata te umple de placere, facandu-te sa vibrezi, iar, pentru papilele tale gustative este o adevarata incantare.
Finetea ei, asemenea unei atingeri catifelate, face din tine un sclav, iar tentatia devine irezistibila. Ciocolata, prin textura, gustul si mirosul ei, da sens notiunii de eleganta, fiind o sursa de inspiratie pentru partea de creatie artistica culinara.
Cu toate acestea, chiar din copilarie ti s-a inoculat ideea ca ciocolata nu e buna, dauneaza sanatatii tale si iti provoaca carii. Acum cand esti destul de mare sa iei decizii de una singura, de multe ori ti-ai infranat pofta de a manca ciocolata, pe motiv ca nu este buna pentru sanatate si, mai rau, pentru ca „se depune”, nu numai pe coapse, ci peste tot. Sunt mituri create de-a lungul timpului, pe care tinzi sa le crezi si sa le si aplici.
Ciocolata este un adevarat izvor de energie si, prin urmare, este benefica organismului tau. Contine fier, magneziu, potasiu, vitaminele B1 si B2, iar consumata in cantitati rezonabile actioneaza ca un antioxidant, avand efect impotriva semnelor imbatranirii.
Toate curele de slabire interzic cu desavarsire consumul de ciocolata. Se spune ca ciocolata ingrasa. Bineinteles, orice aliment consumat in cantitati „industriale” se va reflecta negativ in conturul siluetei tale. Contrar prejudecatilor, ciocolata este recomandata in unele cure de slabire, deoarece dietele, de regula, iti solicita organismul si il seaca de energie, iar o bucatica sau poate doua de ciocolata ti-ar regla nivelul glicemiei, impiedicandu-te sa mai vezi lucrurile „in ceata”.
In functie de concentratia de cacao pe care o contine, in cazul ciocolatei cu lapte sau a celei negre, ciocolata iti stimuleaza activitatea sangvina a creierului, imbunatatind calitatea functiilor mentale, prin substantelor antioxidante din compozitia ei.
De cate ori nu ai simtit nevoia sa iti ineci amarul intr-o cutie cu bomboane de ciocolata sau intr-o tableta intreaga de ciocolata? E buna pentru ca nu iti ofera doar placere prin gust si miros, dar te face sa te simti mai bine si sa vezi viata in roz, ca urmare a continutului de serotonina, o substanta cu un rol important in biochimismul functional al creierului.
Exista sute de retete de fabricare a ciocolatei si in functie de amestecurile pe care le contine, fiecare are anumite efecte asupra organismului tau. De exemplu, ciocolata amaruie sau neagra stimuleaza activitatea inimii si previne atacurile de cord, unde datorita concentratiei mari de cacao, riscul de blocare al arterelor este diminuat semnificativ. Cicolata cu lapte iti furnizeaza doza de calciu necesara. Cea mai sanatoasa ciocolata este cea neagra, cu un continut ridicat de cacao, de peste 70%, insa ea trebuie consumata dimineata si nu seara, pentru ca altfel risti sa stai cu ochii pe tavan o buna parte din noapte, dupa aceea.
Sper ca te-am convins si ca ti-am dat motive sa nu-ti mai infranezi aceasta mica placere, de acum inainte. Cand fiecare celula din corpul tau striga dupa o bucata de ciocolata, nu refuza! Ofera-i placerea de a savura ciocolata cu ...sanatate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu