MALAMUT de ALASKA - caini utilitari



Tara de origine: Statele Unite ale Americii.

Istorie: un trib al Innuitilor numit Mahlemut a dezvoltat in Nord-Vestul Alaskai o specie de caine care sa traga de sanie pe orice vreme si care sa-i asiste la vanatoare. Cainele pe care l-au dezvoltat are aceiasi origine cu alte rase arctice: Samoyed rusesc, Husky siberian, Eskimo si Labradorul. Insa cainele Malamut nu a fost crescut pentru viteza ci pentru putere. S-a constatat ca Malamutii se inmultesc cand e cald ca sa se imperecheze si cu lupii. Desi Clubul American Kennel nu a recunoscut oficial rasa pana in 1935 , s-a presupus ca Malamutii au contribuit la calatoria polara a lui Perry, Cook si Byrd. In epoca aurului au fost facute cateva imperecheri cu caini mai rapizi, dar au fost dezavantajoase pentru rasa.

Clasificarea rasei: apartine grupului utilitari si sint folositi la trasul saniilor , la concursuri, ca animal de companie si la expozitii.
Reguli de hranire: daca sint folositi la trasul saniilor, acestcaine va fi pus la dieta intrucat arde o mare cantitate de calorii. Ca animal de casa se accepta o dieta normala. Dieta trebuie impusa de mic pentru ca face parte dintr-o rasa mare. Aceasta impiedica aparitia problemelor la oase si la incheieturi.
Media de viata: speranta de viata pentru un Malamut de Alaska este intre 9 si 15 ani, cu media de 10 ani.
Costuri: costul unui catelus este destul de mare. Odata cumparat, pe langa hrana vor fi si alte cheltuieli. Este o specie puternica, asa ca vizitele la doctor vor fi putine.
Media de pui fatati : uzual sunt de 7-8 catei pe sarcina.
Descrieri fizice generale: este un caine mare, solid, cu blana impermeabila, care poate fi neagra, gri sau rosiatica, si cu insemne distinctive albe. Cainele seamana cu ruda sa indepartata, lupul, insa acesta este domesticit si nu este hibrid din lup.
Inaltimea si greutatea: masculul masoara 64-71 cm iar femela 58-66 cm, cantaresc intre 38 si 56 kg.
Tulburari: este o specie puternica si cea mai importanta problema este displezia de sold. Au inclinnatii spre lipsa de cupru si zinc.
Inteligenta: deoarece este o specie dominanta, ma ales intre cei de acelasi sex, este necesar sa fie socializati inainte de a fi lasati sa se joace liber in parc. Un astfel de caine are nevoie de un stapan care sa joace rolul sefului de haita si care sa-l dreseze cu blandete, dar ferm.
Caracteristici evidente: este un caine puternic, osos. Capul este micut, mai ales intre urechi. Ochii sint brazdati cu negru si au forma migdalei. Voluminos in proportie cu craniul, botul are aceeasi marime si in lungime si in inaltime. Nasul este negru, dar se poate intalni si o culoare mai deschisa la cei maro. Dintii sint mari si calca bine unul peste altu. Urechile medii ca marime, sint triunghiulare cu varfurile rutunjite. Gatul si pieptul sunt puternice. Corpul este compact, adunat astfel incat lungimea este putin mai mare decit inaltimea. Intre solduri se gaseste o adancitura usoara, iar spatele este musculos si mediu ca lungime. Coada nu este curbata cit sa stea pe spate, dar nici dreapta ca cea de vulpe. Umerii au o adancitura medie care duce direct catre picioarele din fata.


Exercitii: 60-80min/zi. In timp ce aceasta specie se adapteaza la circumstantele familiei, stapanii trebuie sa faca exercitii grele cu ei. Unii isi inscriu cainii la curse de tras sanii, asa ca e suficient. Malamutii au tendinta de a fugi, asa ca trebuie bine antrenati pana sa fie lasati la comnducere.
Temperament: seamana foarte bine cu vulpile, si multi presupun ca sint caini de paza. Dar se inseala amarnic. Ei sint prietenosi, afectivi, si latra rar. Sint loiali si nobili . Se ineleg foarte bine cu copiii, dar trebuie supraveheati de un adult. Malamutii trebuie sa invete de la o varsta fragila ce inseamna copilul, ca sa se previna incidentele. Aceasta rasa nu trebuie lasata niciodata singura, pentru ca devin introvertiti si au probleme de comportament.
Intretinere: Trebuie pieptanat 5 min/zi. Cainii naparlesc 1 data pe an , iar catelele de 2 ori. Cainele Malamut nu miroase, asa ca nu trebuie spalati des.
Culoare: sint gri, negri, nisipii, rosii, toate variantele cu insemne albe. Petele albe apar pe fata, pe labe si pe burta.

Nivel de agresiune: medie

Lungimea blanii: scurta/medie

---------------------------------------------------------------------

Malamute Music: Ahmad Jamal - Ahmad's Blues

FOTO & VIDEO : INTERNET

Sursa : aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .