USILE COLORATE DIN DUBLIN

Foto:VisitDublin.com

 In jurul anului 1970, in apropiere de ziua Sfantului Patrick, in fata ferestrei unei agentii irlandeze de turism din New York a aparut un  afis publicitar foarte corat  in care erau reprezentate usi, usi ale unor cladiri  din orasul Dublin.

Oamenii care se indreptau catre parada organizata ca in fiecare an cu ocazia Sf. Patrick s-au oprit pentru cateva minute din drum sa admire imensul afis. Unii chiar au intrat in sediul agentiei de turism pentru a cere o copie. Joe Malone, manager al agentiei "Bord Failte", abia a reusit sa faca fata cererilor.

In timp, imaginea usilor colorate din Dublin a devenit specifica Irlandei si este cunoscuta in mai toate colturile mapamondului.

Dupa scurta poveste a incursiunii usilor colorate in America, intr-o frumoasa zi de Sf Patrick, multi se intreaba si astazi care este adevarata istorie a imaginii din fata agentiei de turism, imagine astazi emblematica.

Legenda spune ca faimosul scriitor George Moore a fost vecin cu alt scriitor de renume, Oliver St John Gogarthy, pe Ely Place din  Dublin.  Se spune ca cei doi scriitori erau excentrici si Gogarthy obisnuia sa mai bata la usa lui Moore sau sa incerce sa o deschida din greseala dupa unele seri petrecute in oras la un pahar de vorba si nu numai cu prietenii.

Pentru a nu mai fi deranjat si a inceta confuziile Moore si-a vopsit  usa cu  verde.

La randul sau, Gogarthy, pentru a nu fi deranjat de Moore in serile cand acesta iesea in oras pentru a depana amintiri in fata unui pahar alaturi de cunoscuti si-a vopsit usa cu rosu. Aceasta este varianta hazlie a unei mici parti din adevarul despre moda usilor colorate ce ulterior au devenit simbolul Dublinului si Irlandei.

Adevarul este ca cei doi nu consumau alcool frecvent. Potrivit scrierilor si povestilor George Moore consuma vin in cantitati mici, doar la cina si nu se afisa niciodata in public ametit de vaporii de alcool.

Mult mai relevant pentru povestea colorata a usilor din Dublin este argumentul legat de asemanarea cladirilor din Dublin, multe dintre ele urmand un tipar strict, fiind construite in stil georgian, foarte raspandit in Dublin. In acest context  cei mai multi si-au dorit ca locuintele lor sa se distinga prin ceva si au apelat la diferite lampi sau pur si simplu au vopsit usile in diferite culori.
VIA : LINK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .