CURIOZITATI ... TRECUTE !

Probabil ca va amintiti din povestile de istorie cum facea Cleopatra baie in lapte de capra. Sau, mai recent, Marlyn Monroe care insa schimbase licoarea alba naturala cu sampania cea intepatoare si plina de arome. Dar v-ati gandit vreodata ce cantitate este necesara pentru a satisface aceasta fantezie? Calculele spun ca ar fi nevoie de cca 350 litri.

Despre cafea stie toata lumea legende, despre arome, despre efecte curative, despre modul cum a fost descoperita. Stiati insa ca primii consumatori au fost aztecii si ca o consumau neagra? Prima cafea la care s-a adaugat zahar a fost prin 1700, la curtea regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea.

Stiati desigur despre dragostea dintre Marlene Dietrich si Jean Gabin. Ceea ce probabil ca nu siati este faptul ca, dupa ce s-au despartit, Marlene nu a putut renunta la dragostea ei. Din acest motiv, in fiecare zi era vazuta intr-o cafenea micuta, asezata mereu la aceeasi masa. Motivul? Din acel loc putea supraveghea cu multa usurinta si atentie apartamentul lui Gabin care avea o noua pupila.

Stiati ca Bill Clinton a fost sustinut financiar in campanile electorale preidentiale de o doamna frumoasa si extreme de bogata? Pe care, in momentul in care a fost ales presedintele tarii a “recompensat-o” exiland-o ca repreentant al SUA in Franta. Fosta frumusete, acum deja de o anumita varsta a murit departe de tara natala.

Stiati ca Nicolae Grigorescu a fost lansat in cariera de Carol Davilla? Atunci cand pictorul a avut prima expozitie cu public l-a avut invitat si pe deja celebrul Davilla care a impartit cartile de vizita tuturor celor prezenti recomandand tanara speranta in arta.

Un alt eveniment mai putin cunoscut publicului larg este acela ca Mihail Sebastian si Camil Petrescu au fost indragostiti de aceeasi femeie, o artista care, in realitate intrunea toate “calitatile” Emiliei din Patul lui Procust dar pe care ei o vedeau innobilata asemeni doamnei T?

Cutia de conserve a fost inventata pentru Campania lui Napoleon din anul 1795. In acest an francezul a oferit un premiu persoanei care va gasi o modalitate de a conserva alimentele armatei sale intr-un mod cat mai efficient si ieftin. Cutia din table a castigat premiul.

Celebra scriitoare George Sand, prietena cu Flaubert, Dumas tatal si iubirea lui Chopin, desi facea parte din aristocratie a fost o pioniera in cateva directii. Astfel ea a fost prima femeie de inalta clasa care s-a imbracat in pantaloni (si nu Coco Chanell asa cum gresit se credea pana acum); tot ea a fost prima temerara care a fumat in public. Insa, atunci cand si-a scris memoriile nu a avut taria sa semneze cu numele ei Aurore ci si-a luat pseudonimul masculine care a facut-o celebra: George.

Stiati ca pentru vechii egipteni mancarea zilnica consta dintr-o lipie mare si o cana de bere calda. Si apoi construiau piramidele….

Curentul impressionist in pictura a aparut ca urmare a unei replici data de un critic de arta ostil in acel moment picturilor lui Claude Monet. El ar fi spus ca tablourile reprezinta mai degraba “impresii” decat arta finita. De aici pana la folosirea curenta a acestui termen atribuit stilului de a picta este doar un pas. Doi ani mai tarziu, in 1876, pictorii pe care noi îi grupam cu termenul de impresionisti, foloseau deja termenul acesta pentru a se descrie.

Sper dragele mele ca si de aceasta data v-am retinut atentia cu cele cateva curioitati de prin   lume adunate si, daca v-au placut, va promit ca ma intorc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .