Reclamele “care este”


V-ati gandit la  “glamour”-ul societatii in care traim ? 
Stim cu toate, daca nu din practica, macar din teorie, ca reclamele sunt sufletul comertului. Insa, ca sa parafrazez un comic de mult uitat: “iar comertul…sufletul…”.





Din pacate asta este adevarul. Desi nu sunt o consumatoare de publiciate, imi place sa ma uit, sa vad ce se mai gaseste pe piata autohtona, cine are bani multi de bagat in reclamele din media, care este trendul general.


Am avut rabdare intr-una din zile si am incercat sa urmaresc cat se poate de mult din spatial publicitar de la una dintre televiziuni. Exista (in multe variane de prezentare) un producator de lactate, despre care toata lumea stie ca nu sunt cel mai corect produse dar care, in ciuda acestei conceptii, se incapataneaza sa isi faca “auzita” prezenta pe piata romaneasca. Probabil ca sunt destul de multi cei care nu tin cont de calitatea produsului ci sunt interesati doar de gust. Pentru ca alta explicatie nu prea exista – nici macar pretul nu il recomanda.


Apoi am vazut reclame ale companiilor de telefonie mobile – aproape ca nici nu aveam dubii ca au bani, dar chiar atat de agresivi nu ma asteptam sa fie – fac adevarate povesti in reclame.


Asadar…ce mai este la moda? Pai…este anotimpul renovarilor si constructiilor. Asadar..reclame la magazine si produse de profil. Nu stiu daca si voi ati observat dar in ceea ce priveste materialele de constructii (ma refer la prêt/calitate) parca nu a fost niciodata criza. Se merge in acelesi ritm – daca ai nevoie…cumperi si asa. Daca nu…las’ ca le vand eu pana la anu’ viitor”.


Ei…ce reclame mai gasim? Bancile. Pai normal, la gradul de indatorare al populatiei pentru niste sume penibile, la dobanzile pe care le percep…ar fi si absurd sa nu isi faca reclama. Poate mai pica un fraier – el cere 1000 de lei, noi ii luam 100.000 inapoi – si il mai facem si sa se simta ultimul om de pe pamant – poate nu stiti toate dar au angajati agresivi, de-a dreptul nesimtiti – te jignesc si tipa la tine; cat despre sunat…nu au limita – suna la orice ora, in orice zi. Doar pentru asta isi iau banii.


Eu ma intreb pentru toate aceste agresiuni verbale si vizuale pe noi, amaratele care suntem fragile si fara aparare, cine ne despagubeste? Oare daca ma plang CNA-ului ca se difuzeaza reclame cu produse din carne intr-o perioada in care ar trebui sa postesc, sau daca ma plang OPC-ului ca sunt sunata si jignita (pe banii mei desigur) se va lua o masura care sa ma despagubeasca moral si financiar pentru ceea ce traiesc? Ei, as…sa fim seriosi. Treaba acestor autoritati (nelimitandu-ne doar la acestea doua) este sa faca bani tot pe spatele nostru.


Ei, am tot asteptat sa vad si eu o reclama promovata de vreun locas de cultura, oricare ar fi el – teatru, biblioteca, librarie etc. Sau poate o reclama a vreunei activitati de grup, de civilizare, de responsabilizare civica – ceva de genul – ecologizarii, curateniei, voluntariatului, etc. Nu am gasit asa ceva.


Ma intreb daca autoritatile centrale si locale nu vor deloc sa conduca o tara civilizata din care sa-si adune contributiile fara prea mari eforturi sau tocmai lipsa acestor activitatii ii face fericiti pentru ca ii imbogateste colateral.


Faptul ca apare o bulina cu numarul 12 (interzis…..sub 12 ani…) la desenele animate cu Tom si Jerry in timp ce pe alte posturi apar desene animate cu reale accente sexuale si violente la vedere, sau ca mi se spune sa consum moderat sare, zahar si alcool, ma duce cu gandul la faptul ca suntem teribil de handicapati, betivi, haplea, disperati sa facem excese alimentare (ma rog, de mirodenii).

Pai daca ei ne fac sa ne simtim asa, noi de ce ar trebui sa ne mai straduim sa dovedim contrariul? Lasam efortul acesta pentru fraieri. Si, cand ajungem sa vizitam Bulgaria, poate spunem ca suntem de la Chisinau – pentru ca déjà au mai multa credibilitate decat noi. Nu facem nimic sa schimbam imaginea internationala de barbari, nu schimbam nimic intern….asadar…sa luam telecomanda si sa mai privim la cei care au avut curaj sa faca diferenta (chiar daca este una negative uneori, macar este ceva….nu vegeteaza).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .