Casa Buna – Iaurtul din gandaci

Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine.
Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.
Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenilã.

Cosenila
este defapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau
Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi.
Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.
Producerea colorantului natural.
Acesta se poate extrage doar din gandacul femela

Deoarece cererea a devenit tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA a  colorantilor sintetici in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat nastere ferme de gandaci cosenila.

cluster de femele

Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin innecare in apa iar apoi sunt puse la uscare(artificiala sau solara). Cand ajung la aprox. 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. In
functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua mai multe
nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru producere unui
kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de insecte.

In
trecut acest colorant era folosit doar pentru colorarea tesaturilor si
de catre pictori. In prezent este folosit atat in industria cosmeticelor
cat si in cea alimentara.
In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor samd.
In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate,
“naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne(vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt(Danone-fructe),
lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de
branza.
Recomandari:
Deoarece este extras din
gandaci/insecte, toate produsele ce contin acest colorant nu sunt
recomandate vegetarienilor sau oamenilor carora religia le interzice(ex
musulmanii).
Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu
hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii
sau in unele cazuri aparitia astmului.


PS:Cum la noi acest colorant
se gaseste in cel putin un produs pe care-l consumam zilnic, sa nu aud
ca va mai luati de chinezi ca mananca tot felul de gandacii. Si noi
facem la fel doar ca nu stim!
O zi placuta si…pofta buna!
Later Edit: Tocmai dupa ce am terminat de scris articolul, am terminat si sticla de suc
Prigat. Apoi am citit ingredientele.
Si Prigatul este colorat tot cu gandaci. WTF…!!Bleah

Un comentariu:

  1. multumesc pt informatii...cine stie cati gandaci am mancat pana acum...interesant! mai zi-ne ceva nou

    RăspundețiȘtergere

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .