Cum pierzi timpul pe Internet: Cele mai intalnite ispite

Internetul a reinventat modul in care ne traim vietile, venind totodata cu o pleiada de moduri in care poti “taia frunze la caini” online si deseori la locul de munca. Wikipedia, YouTube, retele sociale sau jocuri “de gradinarit” sunt doar cateva dintre felurile in care poti sa uiti de timp, stand pe Internet.

Ce spun managerii romani despre ispitele online

Ce spun managerii romani despre ispitele online
In anii ’80, romanii petreceau o zi ploioasa citind, poate mergand la un film sau jucand rummy in casa. Apoi a venit TV-ul, sunatul prietenilor pe telefoanele mobile. In prezent, multi aleg sa isi petreaca timpul pe Internet, “surfand” diferite site-uri sau aplicatii.

Unele companii investesc sute de mii de euro pe software care sa blocheze accesul angajatilor la retele sociale, YouTube sau mesagerie instant, in incercarea de a creste randamentul. Companii care vand astfel de solutii, precum Check Point, genereaza anual sute de milioane de euro. In Romania, firma a generat in 2010 afaceri de circa 200.000 euro, indicand interes pentru astfel de programe si pe piata locala.

Multe studii reliefeaza faptul ca tentatiile online diminueaza randamentul angajatilor in timp ce alte studii, din contra, spun ca programe precum Facebook sau YouTube ajuta la cresterea productivitatii.

Adrian Stanescu, managing partner al retelei de publicitate online ThinkDigital,  considera ca trei “ispite” online care te pot face sa uiti de timp sunt Facebook, Messenger si YouTube.

Sunt foarte neproductive, mai ales pentru angajatii entry level, bobocii, cei fara experienta care nu au inca disciplina muncii si a obisnuintei unui management al timpului strict. Ei se lasa cel mai adesea “furati” de aceste activitati si ajung frecvent in situatia de a nu-si indeplini taskurile creand probleme si intrizieri la nivelul echipei”, considera seful ThinkDigital.

De principiu, Stanescu nu este adeptul interzicerii lor, aceasta solutie fiind considerata de el mai aproape de modelul romanesc – “cel cu biciul, cu delegari adhoc lipsite de planning si follow-up”. “In echipa noastra, toata lumea este libera sa faca absolut orice doreste si cind doreste, functionind principiul ca au voie sa faca acest lucru doar dup ace si-au indeplinit task-rurile si au livrat proiectele: este rolul fiecaruia sa isi gestioneze timpul astfel incit sa nu pericliteze livrarea proiectelor”, spune el.

Cu toate acestea, subliniaza Stanescu, pentru cei aflati la inceput de drum, modelul prezentat in paragraful anterior este unul care nu ii ajuta foarte mult, ei avand nevoie de o rutina mai stricta a muncii si o monitorizare atenta a activitatilor zilnice, pentru a fi ajutati sa invete sa isi planifice timpul si pentru a nu cadea in capcana “taierii frunzei la caini”. “Am avut numeroase exemple de concedieri datorita alunecarii pe aceasta panta. Cu toate acestea, nu sint pentru interzicerea lor, mai ales ca ele sint un tool de comunicare si informare esential in zilele noastre. Daca un angajat vrea sa piarda timpul la birou, va gasi intotdeanu alte mijloace si moduri in care sa o faca”, mai spune Stanescu.

Managerul recunoaste ca si el obisnuia, in trecut, “sa arda gazul” la serviciu. “Cand eram mai tinar, jucam Starcraft si Worms in retea cu colegii; acum, din pacate, desi as vrea sa fac asta pentru ca este foarte relaxant, nu mai reusesc, deci minutele libere «de relaxare» le petrec pe site-uri de shopping online si travel online”, incheie el.

George Lemnaru, fondator al jocului online eRepublik, considera ca este extrem de dificil si chiar neproductiv pentru un om sa fie “in priza”, fara pauza, timp de opt ore pe zi. “In timpul orelor de munca se mai intampla sa citesti presa, sa joci jocuri online sau sa vorbesti pe messenger cu prieteni. In foarte multe companii oamenii sunt tratati strict ca niste resurse si se asteapta de la ei sa ofere 8 ore de munca. Pentru aceasta se recurge de cele mai dese ori la sisteme de monitorizare al timpului si activitatii angajatilor”.

Angajatii de la eRepublik sunt chiar incurajati sa joace cat mai multe jocuri online. “Oamenii care lucreaza la eRepublik sunt incurajati sa joace cat mai multe jocuri online. Si nu cred ca aceasta activitate este nociva, dimpotriva, ea poate stimula creativitatea, oferi informatii legat de ce se intampla in industria de jocuri (in care noi activam) si creste productivitatea atunci cand munca este reluata”, spune Lemnaru. In plus, pentru a mai ridica oamenii de pe scaune, sunt organizate zilnic meciuri de fotbal de masa si jocuri pe Nintendo Wii.

Fondatorul eRepublik, joc ce s-a extins pe plan global si a primit finantari internationale spune ca nu a auzit de companii care sa esueze pentru ca oamenii se jucau in timpul programului. “De obicei companiile esueaza pentru ca nu au rezultate. Ca manager, scopul tau nu este ca oamenii sa se comporte cum iti doresti tu, ci ca ei sa aiba rezultate. Pentru asta au nevoie in primul rand de autonomie in administrarea propriului timp. De asemenea trebuie specificat clar care este scopul companiei in acea perioada. Astfel, managerul va putea sa se concentreze pe lucruri mai eficiente - sa ofere sprijin oamenilor si sa masoara rezultatele lor”, considera Lemnaru care mai spune ca “opusul activitatii de a te juca nu este munca, ci deprimarea".

Iata insa cateva dintre cele mai comune si usor-accesibile modalitati de a te lasa atras in “gaura neagra” a Internetului, conform Gizmodo.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .