[ DESTINATII DE VIS } VARSOVIA
Unul dintre orasele Europei asemanate Pasarii Phoenix este Varsovia, o urbe greu incercata de ororile razboiului, dar care a renascut de fiecare data din propria-i cenusa. Astazi, centru administrativ, social, economic, academic si cultural al Poloniei, orasul se dezvaluie calatorului drept una dintre cele mai frumoase si elegante capitale ale batranului continent. Lipsita de forfota multimii excesive a turistilor din toate ungherele lumii, Varsovia ramane un oras romantic prin excelenta, care pulseaza o muzicalitate ascunsa, poate datorata si prezentei inimii marelui Chopin in incinta bazilicii “Sfanta Cruce” (Kosciol sw. Krzyza).
Drumul de la prima poarta a tarii care nu intamplator se numeste Chopin (Lotnisko Chopina w Warszawie) la Castelul Regal (Zamek Krolewski) din inima orasului, traverseaza marile artere comerciale. Cladirile foarte inalte, zgarie-norii Varsoviei, sunt marturia prosperitatii si a dinamicii acestui oras care se inalta tot mai mult pe verticala, la fel ca si cresterea economica a intregii tari – singura din Europa care nu a fost afectata de efectele recesiunii globale.
Vechiul oras (Stare Miasto), distrus in intregime in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial a fost reconstruit respectand cu strictete cele mai minutioase detalii arhitectonice. Astazi este unul dintre locurile unice ale Europei, inscris in Patrimoniul UNESCO, care farmeca pe toti cei aflati in cautarea unei evadari din geometrismul vietii moderne. Aici te intampina edificii superbe pe stradute pietruite, destinate exclusiv accesului pietonal, magazine de antichitati sau giuvaiere in care arta bijutierilor polonezi uimeste prin prelucrarea estetica a chihlimbarului ─ aceasta rasina fosila provenita din specii de pini ale carei dimensiuni variaza de la un sambure de cireasa, montat pe cele mai neasteptate accesorii ale toaletei feminine, pana la obiecte ornamentale de mari dimensiuni. Din loc in loc, la adapostul unor arcade care introduc calatorul intr-un perimetru desprins parca dintr-un alt timp, vitrinele dezvaluie prezenta galeriilor de arta.
Strazile conduc, ca fire serpuitoare, spre bastioanele cetatii de odinioara, construite in anul 1540 dupa planurile unui arhitect venetian.
Bastionul Barbican
In Varsovia, palatele par a se intrece in frumusete unele pe altele, marturia unui trecut sub semnul splendorii si al artei monumentale.
Palatul Wilanow, construit pentru Regele Jan III Sobieski, este o capodopera de arhitectura baroca (imbinata insa cu elemente proprii unor stiluri autohtone). Astazi nu este doar un stralucitor muzeu, ci si un centru cultural care gazduieste Academia Internationala de Muzica Veche si locul concertelor din “Gradina Trandafirilor” situata in parcul palatului pe o suprafata desfasurata pe zeci de hectare.
Un alt palat la fel de impozant, Lazienki, se afla in mijlocul parcului public cu acelasi nume (Park Lazienkowski) si in care tineri pianisti concerteaza, vara, in aer liber, cele mai iubite partituri ale lui Chopin. Palatul este construit pe o insula artificiala, impartind lacul interior in doua parti, avand luciul de apa mai mic la sud si mai mare la nord. Elegante gondole sunt la dispozitia tuturor celor care doresc o plimbare de agrement.
Acestea sunt doar cateva repere care recomanda Varsovia tuturor iubitorilor de cultura si frumos ca o destinatie obligatorie.
Laura Yvette
imagini Varsovia: Laura Yvette
Acest website este un pamflet!
Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.
Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.
Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu