Hum - cel mai mic oras din lume

Daca nu va numarati printre persoanele care prefera vacantele in locuri exotice cat mai aglomerate, o scurta escapada in orasul croat Hum si in imprejurimile acestuia poate insemna tot ce va doriti. Pentru ca are numai 22 locuitori si o suprafata extrem de redusa, Hum a fost recunoscut oficial drept cel mai mic oras din lume intrand pe aceasta cale in Cartea Recordurilor.

Niciodata numarul de locuitori din Hum nu a inregistrat valori exagerat de mari. De pilda, in secolul al XVI-lea populatia se ridica la 240 persoane iar la inceputul secolului XX la circa 400 , pentru ca in anii '70 sa coboare drastic pana la 10 persoane.

Legenda spune ca uriasii care au constuit celelalte orase pe valea raului Mirna l-au constuit si pe acesta miniatural, doar din pietrele care le-au ramas. Intr-adevar, istoria asezarii coboara mult in trecut, astfel incat data atestarii sale nu marcheaza totodata si fondarea. Cert este ca secolul al XI-lea a jucat un rol crucial in existenta oraselului Hum stand la temelia bijuteriei pe care o admiram astazi. In perioada cand regiunea Istria facea parte din regatul francilor va fi constuit castelul Hum alaturi de care isi fac aparitia primele locuinte in zona. 

Spatiul din interiorul oraselului Hum este organizat in trei fasii paralele de case, doua strazi care se intretaie si o mica piata in fata intrarii principale. Daca doriti sa luati masa, un singur restaurant va sta la dispozitie cu cele mai delicioase specialitati traditionale. Unele influente arhitectonice au patruns in timpul domniei venetiene in secolul al XVI-lea si au avut rasunet pana astazi.

Chiar daca dezvoltarea administrativa, economica si culturala a atins un nivel ridicat in aceasta perioada,  asezarea nu si-a pierdut niciodata functia militara defensiva. In acelasi secol si cel urmator s-au intarit zidurile de aparare, au fost ridicate porti mai sigure, duble, s-au ridicat edificii pentru sectorul public si administrativ, si nu in ultimul rand s-a contruit o biserica noua pe locul celei precedente.  

Muzeul orasului pastreaza numeroase obiecte folosite de locuitori in viata de zi cu zi, oferind o perspectiva rapida asupra caracteristicilor etnografice ale regiunii. Pe de alta parte, Biserica Sf Jerome dateaza din secolul al XII-lea si pastreaza inca multe fresce originale.

Orasul pitoresc Hum isi impresioneaza vizitatorii prin gradul de conservare a cladirilor medievale din piatra, care nu depasesc limita impusa cu veacuri in urma. O singura locuinta a fost construita in afara zidurilor de aparare la anul 1892, si constituie la randul sau un obiectiv cultural de valoare.
via : link 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .