“Codul lui Da Vinci” – varianta româneasca. ULUITOARELE MESAJE de pe peretii bisericii Draganescu


Doua turnuri gemene explodeaza pe un perete, altul e înghitit de uriase limbi de foc. Pe un perete umbla draci cornuti cu gheare, altul se scufunda în negura si praf - ai în fata toata Apocalipsa. Daca nimeresti singur între peretii bisericii Draganescu (Giurgiu) trebuie ca fugi mâncând pamântul. Nu degeaba pe apuca frica: acesta este considerat unul dintre cele mai tainice si mai ciudate locuri din România.
În timpul slujbelor, aici n-ai unde arunca un ac. Vin armate întregi de teologi,  cer cet atori, artisti si oameni obisnuiti. Fac ca-n “Codul lui Da Vinci”: masoara peretii, cântaresc picturile din priviri, le compara si le privesc din sute de unghiuri. Sunt ferm convinsi ca pictorul a lasat acolo indicii ascunse despre viitorul omenirii si vor sa fie ei descoperitorii.
“Picta dupa cum îi vedea aievea pe sfintii din cer”
Pictorul este parintele Arsenie Boca, iar oamenii au descoperit ca multe scene sunt cu adevarat profetice. Caci apar acolo caderea turnurilor gemene, navete spatiale, ba sunt inscriptionate chiar vorbele actuale “Caut locuinta pe alta planeta”. Iar toate astea parintele le-a pictat între ’68 si ’84, când nimeni nu banuia tragedia din America si când nimeni nu visa ca în zilele de astazi se va vorbi despre imobiliare pe Luna. În vremurile parintelui Boca, România de abia descoperea televizorul. Pentru toate astea, si mai ales pentru frumusetea si ciudateniile picturilor, teologii au botezat peretii de la Draganescu „Capela Sixtina a Ortodoxiei românesti”.
Tanti Vasilica Niculescu a fost martora la nasterea Capelei. Ea era tânara groparita pe vremea aceea; parintele poposise la Draganescu într-un fel de exil, timp de 15 ani. Îl vâna Securitatea. La Draganescu, multa lume îl lua drept pictor. “Parinte, cum puteti sa pictati fara model?”, îl întreba ea. “Ca n-avea model în fata. Îmi raspundea ca el n-are nevoie de model. Picta dupa cum îi vedea aievea pe sfintii din cer. De aia multa vreme noi n-am stiut ce avem aici, în sat. Noi am crezut ca avem un preot pictor, dar el a fost sfânt”.
Cea mai cutremuratoare profetie a lui Arsenie Boca: cum va începe sfâritul lumii  
În fiecare zi când cer cet eaza mai atent peretii bisericii, parintele Lucian Petcu descopera ceva nou, chiar daca e vechi aici, slujind de mai bine de zece ani. Astazi, de pilda, tocmai a descoperit ca trei scene pictate pe pereti diferiti sunt, de fapt, unite între ele, printr-un anumit tip de simetrie. Iar ieri statea mut în contemplare, pentru a mia oara, în fata scenei despre omul modern si greseala lui fundamentala.
“Îl vedem pe înger, chemându-l pe om din cer: Sus, totul este gata! Veniti la cina! Iar omul îi raspunde nepasator, asezat comod pe fotoliu, cu telefonul la ureche si sotia (frumoasa, fardata, aranjata ca un manechin) aducându-i tava: M-am însurat, mi-am rotunjit tarina, mi-am cumparat cinci milioane de cai putere, caut locuinta pe alta planeta, asa ca, rogu-te sa ma ierti, nu pot veni. Nu mai avem aceasta preocupare. Iar îngerul îi raspunde: Le-ai câstigat dobândind lumea toata, dar ti-ai pierdut sufletul. Cu stiinta ati dezlantuit cataclismul stihiilor asupra voastra. Asa va trebuie, ati început sfârsitul lumii!”, zice preotul.
Stie pe dinafara scena, o viseaza, dar de fiecare data când o priveste mai întelege în plus ceva care i-a scapat ieri: “În mod ciudat pentru peretii unei biserici, scena mai cuprinde si navete spatiale, telescoape si antene parabolice. Mesajul omului modern, al nostru, al tuturor în esenta, este urmatorul: am ajuns sa ma pot bucura de întregul pamânt, pot calatori oriunde, pot cumpara terenuri în orice tara, pot vedea la televizor orice colt al lumii, pot comunica la telefon oriunde în lumea aceasta, deci stapânesc întreaga lume. Nu ne mai intereseaza, vrea sa spuna el, preocuparile spirituale, duhovnicesti. Noi vrem sa traim cât mai bine si mai mult pe acest pamânt, sa avem parte de confort, de placeri si de o viata cât mai usoara.
Caut locuinta pe alta planeta se refera, poate, si la sondarea cosmosului cu aceste telescoape care apar în pictura. Învatatura este ca mai întâi ar trebui sa-l cautam pe Dumnezeu si abia apoi sa învatam sa stapânim tehnologia si pamântul. Le putem face pe amândoua, dar niciodata rupti de Dumnezeu”.
Pe un alt perete, aproape de sus pâna jos, parintele a însirat gândurile diavolului, inscriptionate fiecare în câte o bula. Ciudat, cele mai multe se refera tot la evenimente si idei vechiculate în prezent. De pilda: “Aici, pe pamânt, e raiul si iadul. Drogul va deschide portile balamucului”, “Vinde-mi yoga, spiritism, magie”, “Nu este suflet, nu este diavol, totul e biochimie”, “Stiinta are ultimul cuvânt”, sau “Oamenii l-au creat pe Dumnezeu”.
Dar curiosilor obisnuiti sa cer cet eze peretii cu privirea cele mai interesante li se par doua idei -ispita foarte actuale prin ironia lor. Si ele, zicea parintele, vin tot de la necuratul: “Bine faceti ca credeti, însa nu va grabiti cu pocainta. Mai aveti vreme: la batrânete. Pâna atunci, traiti-va viata!”. Si “Veniti la mine! Va dam atâta libertate cât sa va puteti si sinucide, daca vreti”.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .