DESTINATII DE VIS : Colosseum - simbolul unui imperiu apus

Colosseum reprezinta pentru capitala Italiei ceea ce maretul lacas ortodox si islamic, Agia Sofia, reprezinta pentru oamenii din fostul Constantinopol: simbolul unui imperiu apus. Nu este de mirare, prin urmare, ca numarul celor care patrund in interiorul sau se ridica la cateva milioane in fiecare an.    

Amfiteatrul, cel mai mare dintre toate cate s-au cladit vreodata in Imperiul Roman, dateaza din primul secol dupa Hristos si il gasiti astazi in centrul aglomerat al Romei. Se spune ca la inaugurarea sa, in anul 80 d Hr, circa 9000 de animale au fost sacrificate. 

Sunt multe alte lucruri interesante pe care ar trebui sa le aflati inainte de a sta fata in fata cu istoria, cateva dintre ele urmand sa le expunem in cele ce urmeaza. Colosseum a sfidat nivelul tehnologic al perioadei sale, a fost una dintre cele mai mari realizari ale arhitectilor romani si a fundamentat conceptul asupra spatiilor sportive.

Ca si stra-stanepotul sau, stadionul modern, Colosseumul era destinat intrecerilor sportive si mai ales spectacolelor publice, care constau in confruntari purtate pana la moarte, de gladiatori si animale salbatice. In sutele de ani pe parcursul carora a functionat, pe aceasta arena si-au pierdut viata circa jumatate de milion de luptatori, unii dintre ei proveniti chiar din Dacia.

In urma victoriei definitive asupra Daciei, Imparatul Traian ar fi sarbatorit in Colosseum aducand in fata multimilor 11,000 de animale si 10,000 de gladiatori,  multi probabil prizonieri de razboi. 


Monumentul seamana mai mult ca o ruina, dar chiar si astazi este o atractie impozanta si frumoasa. Partea sudica a Colosseumului a fost distrusa de un cutremur in anul 847 iar parti din aceste ramasite – inclusiv fatada de marmura – au fost folosite la construirea altor monumente, mai tarziu, printre care se numara si grandioasa Bazilica Sf. Petru.

Forma sa elipitica are lungimea de 189 m, latimea de 156 latime si acopera o suprafata de 24,000 m patrati la baza. Desi capacitatea tribunelor a fost apreciata de unii autori mai vechi la 87,000 de locuri, specialistii din zilele noastre admit cifra de 50,000.

Colosseumul era acoperit cu o prelata uriasa, numita velarium, care proteja spectatorii de soare. Era prinsa de stalpi uriasi in varful Colosseumului si ancorata de pamant cu franghii groase. O echipa de aproximativ 1.000 de oameni era necesara ca sa monteze prelata.

Secolele XX si XXI au adus un suflu nou Colosseumului, incercand parca sa-l impace cu trecutul zbuciumat la care a asistat. Astazi, monumentul este valorificat in domeniul cinematografiei si gazduieste chiar unele ceremonii ale Bisericii Romano-Catolice. 

Sursa foto 1,2
I. C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .