COPII COOPERANTI

Pentru a-ti face copilul sa cooperare ai nevoie de cateva reguli simple. Spune-i clar ce trebuie sa faca, stabileste prioritati si ofera-i optiuni. Daca te astepti ca cel mic sa incepa de buna voia sa fie cooperant, mai bine iti gasesti altceva de lucru. Lucrurile nu se vor schimba de la sine. Pentru a schimba comportamentul copiilor si a ii face sa coopereze de buna voie ai nevoie de abilitati reale si eficiente de a fi parinte. Din partea ta, va fi nevoie de multa repetitie, rabdare si persistenta si odata ce vei face cateva schimbari in abordarea proprie, vei vedea ca nu te vei mai ruga sa vina mai repede ora de culcare, ci iti va placea sa petreci timp cu ei.

Fii clara

Nu fa comentarii generale de pe urma carora copilul tau sa trebuiasca sa isi dea seama ca vrei sa spui, cum arr fi binecunoscuta “ce bine ar fi daca cineva m-ar ajuta la curatenie”.

Nu ii face sa creada ca supunerea sau executarea ordinelor este optionala, incepand orice propozitie cu expresii ca “O sa ma?”, “Ai putea?”, “Vrei sa?” si nu le termina cu “ok?”.

Asigura-te ca atunci cand ii ceri ceva, o faci intr-un mod prin care specifici clar ceea ce doresti, scurt si la obiect. “Te rog pune-ti vasele in chiuveta si sterge masa” sau “ E ora sase. Gata cu temele si treci la masa”.

Incearca sa repeti folosirea unor cerinte clare prin care exprimi ce doresti si descrii problema fara a filosofa pe aceasta tema.

Stabileste prioritatile
Foloseste metoda “cand / atunci” cunoscuta si sub numele de “regula bunicii”. Il va ajuta pe cel mic sa cunoasca etapele prioritatilor, munca pe primul loc, joaca mai apoi.

"Cand iti termini temele, poti juca noul joc pe computer” "Cand iti iei pijamaua, iti citesc o poveste" "Dupa ce speli vasele, poti merge sa te joci afara cu bicicleta"

Ofera-i optiuni

Ofera-i copilului de ales. “Vrei sa maturi sau sa ususci vasele?” Poti folosi si secventa: “Ce vrei sa faci prima oara, iti iei pijamaua sau te speli pe dinti?”

O alta abordare posibila ar putea fi cea legata de timp: “Ai vrea sa incepi la 8.00 sau 8.15?” In cazul in care incearca sa isi creeze si o a III-a optiune, spuneti-i simplu “Nu am spus asta” si repeta alegerile anterioare.

Daca refuza sa aleaga, fa tu asta in locul sau. Este important ca atunci cand ii dai de ales, sa invete sa traiasca conform consecintelor gestului sau.

Asa ca daca mergeti la magazine si copilul incepe sa fuga de jur imprejur, ii poti spune: “Fie mergi frumos pe langa mine, fie urci in carucior”

In momentul in care incerca din nou sa se comporte aiurea, il poti lua in brate, sa il pui in carucior si sa ii spui ”vad ca ai decis sa mergi in carucior”

Destinde atmosfera

Foloseste umorul pentru a castiga bunavointa copilului. Daca te comporti putin copilareste vei alunga din tensiune si copilul va coopera mai usor. Te va ajuta si pe tine sa te simti mai bine intreaga zi.

Mentine-ti calmul

Evita sa permiti emotiilor sa puna stapanire pe tine. Nu urla, sau nu ii ameninta pe copii. In loc sa faci asa ceva, pune-ti intebarea: “Care e problema?” Apoi, fa o constatare, cum ar fi “In sufragerie exista vase nespalate si cutii cu snacks-uri”. Pauza. Fii tacuta. Holbeaza-te la copii. E incredibil sa observi ca cei mici vor sti exact ce gandesti. De cele mai multe ori, vor reactiona prin a face curatenie. Daca insa nu fac asta, e mai indicat sa folosesti una dintre solutiile de mai sus.
---------------
Sursa : aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .