[ DOCUMENTAR ] Secretele ascunse ale banilor

Mike Maloney, prezentatorul seriei „Hidden Secrets of Money”, este un un orator de marcă, autor de bestseller, cercetător al istoriei monetare și investigator în privința aurului și argintului. Această serie de filme documentare oferă o perspectivă unică a istoriei banilor și rolul acesteia în economia de azi.
Cu misiunea de a ajuta pe toată lumea să obțină adevărata bunăstare, Mike ne arată ceea ce putem face astăzi ca să fim gata să înfruntăm viitorul. Scopul declarat al realizatorilor acestor documentare este ca lumea să realizeze că “prosperitatea poate fi obținută doar în condiții de libertate individuală, printr-o piață liberă și având la bază un sistem financiar solid și bine reglementat.”

De unde vine denumirea de leu românesc?

În secolul al XVII-lea, în statele românești circulau talerii olandezi (löwenthaler). Aceştia aveau gravat pe ei un leu. După ieșirea din uz a talerilor, numele de leu a fost păstrat ca termen generic pentru bani, iar în 1867 leul devenea unitatea monetară a Principatelor Unite. Cea mai veche monedă atestată pe teritoriul românesc e drahma de argint de 8 grame, emisă de orașul grecesc Histria în anul 480 î.Hr.
Pe 22 aprilie 1867 s-a stabilit ca monedă națională leul, având etalonul la 5 grame de argint și având 100 de submultipli, numiţi bani. Primele monede emise erau din bronz, de 1 ban, 2, 5 și 10 bani, bătute în Birmingham, Anglia.
În 1868, a fost emisă prima monedă românească din aur, cu valoarea de 20 lei. Din 1870 s-au bătut și monede de argint cu valoarea de 50 de bani (aşa-zisele „băncuțe”), 1 leu și 2 lei.
Banca Națională a României a fost înfiinţată pe 1 aprilie 1880, aceasta fiind singura abilitată să emită monedă de metal și hârtie. În 1947 a fost emisă bancnota de 5.000.000 lei, aceasta având cea mai mare valoare nominală din istoria României.
În 1947 s-a făcut denominarea, la un raport de 1 leu nou la 20.000 lei vechi. Paritatea leu-dolar era de 150 de lei pentru 1 dolar. În 1966 s-au emis monede și bancnote cu noua denumire a ţării, Republica Socialistă România, care au rămas în circulație până după 1989. Pe 1 iulie 2005, reforma monetară din România a schimbat leul vechi (ROL) cu cel nou (RON), 1 RON fiind egal cu 10.000 ROL. Cum România a intrat în Uniunea Europeană la începutul anului 2007, ar urma să treacă la moneda unică europeană, Euro, după 2016. (Sursa)

Partea I – Diferenta dintre bani și valută 




Partea II – Cele 7 etape ale existenței unui imperiu subtitrat

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .