Odinioară,
mămăliga era mâncarea săracului. Astăzi, ea a devenit o delicatesă
apreciată de gurmanzi în restaurantele de lux din întreaga lume. Iar
reţetele moderne cu mămăligă sunt mult mai complexe decât clasicul
preparat cu brânză şi smântână al românilor. Conţin carne, sosuri
aromate, legume sau ingrediente specifice pastelor italiene. Ca să nu
mai spunem că arată extrem de apetisant!
·
Iată reţeta de bază
Ingrediente: 1 l apă, o linguriţă de sare, 200 g mălai.
Mod de preparare:
se pune apa la fiert împreună cu sarea şi când dă în clocot se adaugă
mălaiul lingură cu lingură, amestecând cu telul, pentru a evita
producerea cocoloaşelor. După ce s-a încorporat tot mălaiul, se lasă să
fiarbă 30 de minute la foc mic, până începe să se desprindă de pereţii
vasului şi devine mai închegată. Se răstoarnă într-o tavă unsă cu puţin
ulei, se nivelează şi se lasă să se răcească.
1. Mămăligă la grătar
Ingrediente pentru sos: o ceapă albă, 3 linguri de pastă de tomate, o lingură de ulei, piper alb, mămăligă tare.
Mod de preparare:
în uleiul încins se căleşte ceapa, apoi se adaugă pasta de tomate
diluată cu puţină apă, sare şi piper după gust. Se încinge grătarul şi
din mămăliga rece se taie cuburi - cu un cuţit trecut prin apă rece la
fiecare tăiere - şi se pune pe grătar câte trei minute, pe fiecare
parte. Cuburile se servesc cu sos de roşii, ca atare sau ca garnitură la
o friptură.
2. Tocăniţă cu morcovi şi mămăligă
Ingrediente: 3
morcovi tăiaţi cubuleţe, 4 cepe tocate, o cană de lapte de soia, două
linguri de ulei de floarea-soarelui, 3 linguri de făină, două linguri de
pătrunjel verde mărunţit, sare după gust, mămăligă, frunze de dafin.
Mod de preparare: se
călesc ceapa şi morcovii în două linguri de ulei şi o jumătate de
linguriţă de sare. Făina se amestecă bine cu laptele de soia şi se
adaugă treptat la compoziţie. Se fierbe totul 10 minute, iar la sfârşit
se adaugă pătrunjelul. Se serveşte pe felii de mămăligă şi se decorează
cu frunze de dafin.
3. Mămăligă în pături
Ingrediente pentru umplutură: 300
g şuncă de curcan, 150 g spanac fiert şi tocat, 5 linguri de smântână,
piper alb după gust, 10 roşii cherry, 200 g mozzarela, mămăligă.
Mod de preparare: se
fierbe spanacul 15 minute, apoi se scoate din apă şi se lasă la scurs
într-o sită. Şunca se taie mărunt şi se amestecă, într- un vas, cu
spanacul tocat, smântâna şi piperul alb. Se face o mămăligă mai tare şi
se dă deoparte. Se unge cu ulei o crăticioară şi se aşază în ea, sub
formă de strat, jumătate din mămăligă. Se pune apoi umplutura de şuncă
şi spanac şi se acoperă cu restul de mămăligă. Se nivelează şi se lasă
să se răcească aproximativ o oră, apoi se scoate pe un platou, scuturând
crăticioara. Se taie felii, ca tortul, şi se serveşte cu roşii cherry
şi cu
brânză mozzarela.
4. Burger de mămăligă
Ingrediente: mămăligă, 200 ml ulei de măsline, un dovlecel mai mare, două roşii, 200 g friptură de vită, 100 g bacon.
Mod de preparare: se
face o mămăligă şi se lasă la răcit. Dovlecelul se taie în felii groase
de 1 cm, iar roşiile, ceva mai subţiri. Rondelele de dovlecel se
prăjesc în ulei şi se scot pe şervet din hârtie. Se ţin la cald.
Mămăliga se feliază ca un blat de tort, se decupează cu un pahar sau cu
gura unui borcan în formă rotundă, apoi se prăjeşte. Se formează burgeri
din mămăligă, dovlecel, bacon, friptură de vită, felii de roşii,
dovlecel şi iar o felie de mămăligă prăjită.
5. Mămăligă în stil italian
Ingrediente: mămăligă
moale, 200 g parmezan ras, busuioc proaspăt; pentru sos - 100 g unt, o
ceapă, un morcov, o ţelină, 5-6 roşii, 2 căţei de usturoi, o linguriţă
de cimbru uscat, o jumătate de linguriţă de zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: se
curăţă legumele pentru sos, se rad şi se călesc în unt. Se fierb 30 de
minute şi aproape de final se adaugă zahăr, cimbru, sare şi piper.
Mămăliga se împarte în farfurii, în formă de cuib, şi se pun peste ea
sos, parmezan şi frunzuliţe de busuioc proaspăt.
6. Fasole cu carne de vită
Ingrediente: 500
g fasole uscată roşie, 1 kg carne de vită, un ardei gras roşu, o ceapă,
un morcov, două linguri de bulion, busuioc, sare, piper, ulei,
mămăligă.
Mod de preparare: se
alege fasolea şi se lasă în apă de seara până dimineaţa. Se pune la
fiert într-o cratiţă, în apă proaspătă cu puţină sare (apa se schimbă de
două sau de trei ori în timpul fierberii), apoi se adaugă ceapa,
ardeiul şi morcovul curăţate, dar întregi şi se lasă să fiarbă, încet,
până scade zeama. Separat, carnea se taie cubuleţe şi se căleşte
înăbuşit până se frăgezeşte, apoi se adaugă bulionul, busuiocul, sare şi
piper după gust şi se mai lasă 5 minute pe foc. Mod de servire: Fasolea
se aşază în jurul mămăligii, iar carnea, deasupra ei.
7. Purcel din mămăligă
Ingrediente: 500 g mămăligă rece, 50 ml de ulei sau 50 g de untură, sare.
Mod de preparare: mămăliga
se sfărâmă cu o furculiţă, apoi se pune la prăjit într-o tigaie
încinsă, în ulei sau în untură. Se sărează, apoi se lasă puţin să se
rumenească, amestecând frecvent, ca să nu se lipească. Se serveşte
imediat, simplă, cu o bucată de carne sau cu mujdei.
8. Frigărui cu mămăligă şi ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci mici, 100 g unt, sare şi piper după gust, mămăligă tare.
Mod de preparare: se
face o mămăligă tare şi se lasă la răcit. Se pune untul topit în tava
cuptorului şi se aşază în el ciupercile spălate. Se sărează, se
piperează şi se introduc în cuptorul încins, 15 minute. Se scot apoi pe
un platou, iar sosul se pune într-un castron. Mămăliga se taie cubuleţe
şi se pune pe beţe de frigărui, alternată cu jumătăţi de ciuperci.
Frigăruile se servesc stropite cu sosul de unt.
9. Cuburi de mămăligă cu ton
Ingrediente pentru umplutură: o
cutie de ton în apă, 3 linguri de maioneză, 4 linguri de iaurt, un
avocado, o roşie, o ceapă roşie, câteva fire de pătrunjel, 100 g măsline
verzi fără sâmburi, mămăligă tare.
Mod de preparare: se
taie cuburi din mămăligă şi se pun pe un platou. Se scurge peştele şi
se pune într-un castron. Se taie fructul de avocado pe lung şi se scoate
sâmburele. Pulpa fructului se toacă mărunt şi se amestecă împreună cu
maioneza, peştele şi iaurtul. Se adaugă roşia tăiată cubuleţe, ceapa
roşie şi pătrunjelul tocate mărunt. Amestecul se pune cu linguriţa pe
fiecare cub. Se decorează cu felii de măsline verzi.
10. Mămăligă în straturi, cu cârnăciori
Ingrediente: mămăligă, 200 g telemea, 150 g de cabanos, două ouă, trei linguri de ulei, o linguriţă de sare.
Mod de preparare: se
rade brânza, se bat ouăle, iar cârnăciorii se taie în rondele. Se unge o
cratiţă cu ulei şi se pune în ea jumătate din mămăligă. Se toarnă
jumătate din ouăle bătute şi brânză. Se acoperă cu restul de mămăligă,
ou bătut, brânză rasă şi cârnăciori. Se dă 30 de minute la cuptor.
11. Mămăligă prăjită, cu legume
Ingrediente: o
mămăligă tare, o vânătă, o roşie, un ardei, 100 ml ulei de
floareasoarelui, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare,
piper.
Mod de preparare: mămăliga
se aşază caldă într-o folie şi se rulează, ca un salam de biscuiţi, iar
când se răceşte, se feliază şi se prăjeşte puţin în ulei încins. Se
scoate apoi pe un şervet din hârtie, ca să se scurgă uleiul în exces.
Legumele se spală, se taie cubuleţe şi se călesc câteva minute în ulei,
împreună cu verdeaţa tocată. Se condimentează şi se servesc cu feliile
de mămăligă prăjită.
12. Mămăligă cu pui paprika
Ingrediente: 6
pulpe superioare, două cepe, un ardei gras roşu, 4 roşii, 2 ardei iuoei
roşii, sare, piper, ulei, pătrunjel proaspăt, mămăligă moale.
Mod de preparare: se
taie pulpele în două şi se pun la prăjit în ulei, într-o tigaie din
teflon. Legumele, cu excepoeia ardeiului iute, se curăoeă şi se taie
mărunt, apoi se pun la prăjit peste carnea rumenită, cu sare şi piper.
Ardeii iuoei se curăoeă de cotor şi se adaugă întregi în tigaie. Se pun
puiul şi legumele peste mămăligă şi se presară pătrunjel tocat.
13. Mămăligă fiartă în lapte
Ingrediente: 350 ml lapte, două linguri mari de mălai, două linguri de brânză de vaci, o lingură de smântână, puţin unt, sare după gust.
Mod de preparare: se
pune la fiert laptele, iar când clocoteşte, se adaugă mălaiul "în
ploaie" şi sarea. Se fierbe 30 de minute, amestecând cu o lingură din
lemn. La final, se adaugă untul şi brânza de vaci şi se amestecă. Se
taie felii şi se serveşte cu smântână proaspătă.
-
Mămăliga tare se taie perfect dacă lama cuţitului se umezeşte cu apă. -
Ca să nu facă cocoloaşe, udă mălaiul înainte de a-l pune la fiert. -
La mâncărurile cu sos e mai bună mămăliga tare, în timp ce la clasicul
preparat cu brânză şi smântână e mai bună cea moale, terciul. 4 100 g de
mălai au 351 de calorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu