[ DESTINATII DE VIS ] Cape Kaliakra



 In drumul cu mașina către litoralul bulgăresc merită să vă opriți, pentru o oră sau două, la Cap Kaliakra, pentru a admira ruinele cetății medievale, rezervația naturală foarte valoroasă și, mai ales, un peisaj unic, datorat stâncilor de culoare roșiatică ce sunt înghițite de marea de un albastru ireal.

Marea Neagră capătă culori incredibile în zilele cu soare în această zonă din nordul Bulgariei. Capul Kaliakra este fâșia de pământ care intră în Marea Neagră de-a lungul a 2 km și are o altitudine de aproape 70 de metri. Se află la aproximativ 50 de km de Vama Veche și, ca să ajungeți acolo, de la Vama Veche mergeți în direcția Varna, apoi către orașul bulgăresc Kavarna și de acolo indicatoarele vă duc, după vreo 12 km, spre Cap Kaliakra.
 Se plătește o taxă de intrare modică,  ( noi am dat 3 leva de persoana , aproximativ 6.5 lei ) există o parcare destul de mare, dar vara este mereu plină. Atenție, este un vânt foarte puternic și soare, așa că protejați-vă de razele fierbinți și luați-vă apă la voi.


Capul Caliacra (în bulgară Калиакра - Kaliakra) este un monument al naturii din Dobrogea bulgărească (Cadrilaterul), cuprinzând o cetate medievală și o rezervație naturală.
Pe vremea dacilor se ridica aici o cetate numită Tirizis. Grecii au redenumit-o Kali Akra însemnând "bun adăpost" (față de vânturile din nord-est), denumire păstrată până în epoca bizantină și preluată de turci sub forma Celigra. În sec. al XIV-lea, Despotatul Dobrogei și-a stabilit aici capitala sa, în timp ce călugării au transformat peșterile din faleză în schit.


În anul 1396 cetatea a fost asediată de turci și salvată prin intervenția voievozilor munteni, dar în 1421 ea a fost cucerită și distrusă. Legenda locală spune că 40 de fecioare s-au aruncat de pe faleză în mare ca să nu fie prinse de turci. Cetatea a fost ruinată definitiv, cisternele fiind distruse în acest război și în cele care au urmat.
Între anii 1913-1916 și 1918-1940, capul a făcut parte din județul Caliacra, România. În anii 1930, naturalistul român Grigore Antipa a întemeiat aici o stațiune de cercetări zoologice marine a Institutului Bio-Oceanografic din Constanța, care după război a adăpostit un pluton de grăniceri bulgari și ale cărei ruine se mai văd încă la dreapta șoselei care duce la cetate, la un kilometru spre apus de aceasta.
În anii 1950 a fost instalat aici un radar militar al forțelor Pactului de la Varșovia (azi al forțelor NATO).

Capul Kaliakra face parte dintr-o rezervație naturală valoroasă, o zonă în care se întâlnesc specii rare de păsări și pești. Aici se pot vizita ruinele Cetății Kaliakra, ce datează din vremea dacilor și care a fost cucerită și distrusă de turci în secolul al XV-lea. Există și o legendă, conform căreia 40 de fecioare s-au aruncat atunci de pe stânci în mare, pentru a nu cădea pradă turcilor.

Merită să vizitați Capul Kaliakra, mai ales pentru peisajul încântător. Nuanțele de albastru ale Mării Negre, valurile care se izbesc cu forță de stâncile roșiatice, întinderea mării în orice parte privești, senzația de izolare, de depărtare și ruinele cetății formează un tablou perfect.

Foarte aproape de Capul Kaliakra se află și ferma de scoici Dalboka!

[ DOCUMENTAR ] Cristofor Columb – Epoca descoperirilor

În timpul secolelor XV și XVI, liderii mai multor națiuni europene au sponsorizat expediții în străinătate în speranța că exploratorii vor găsi mari bogății și terenuri vaste nedescoperite. Portughezii au fost primii participanți la acestă “cursă a descoperirilor.” Din anul 1420, mici nave portugheze, cunoscute sub numele de caravele, au împânzit coasta africană, transportând spre Europa mirodenii, aur, robi și alte bunuri din Asia și Africa.




Acesta este un film documentar despre exploratorul Cristofor Columb, europeanul care a făcut patru călătorii peste Oceanul Atlantic din Spania: în 1492, 1493, 1498 și 1502. Columb era hotărât să găsească o rută marină directă spre vest din Europa în Asia, ceea ce nu a realizat niciodată. În schimb, a dat accidental peste America. Deși nu a “descoperit” Lumea Nouă – milioane de oameni deja locuiau acolo – călătoriile sale au marcat un  început de secole de colonizare și cuceriri transatlantice.





Sau link 

Cristofor Columb – Epoca descoperirilor  

subtitrat

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .