Pompei – Ultima zi

Pompei – Ultima zi este un documentar despre erupția vulcanului Vezuviu pe 24 august 79 î. Hr. Erupția vulcanică a acoperit orașele romane Pompei și Herculaneum în cenușă și lavă, omorându-i pe toți cei care au rămas blocați între vulcan și mare.
Documentarul ne arată difertele faze ale erupției, cu toate că imaginile create digital nu sunt întru totul precise. Spectatorii pot face o călătorie în timp și pot asista la ultima zi a acestui oraș, 24 de ore de teroare și panică în care peste 4 miliarde de tone de lavă, cenușă și pietre au acoperit faimoasa așezare.
Filmul se bazează pe dovezi arheologice, dar și pe scrierile unuia dintre supraviețuitori pentru a reconstitui ultima zi a orașului Pompei. Efectele speciale ne arată cum a arătat unul din cele mai mari dezastre naturale ale tuturor timpurilor.

Vizionare online film documentar subtitrat  

Pompei – Ultima zi

Ideea genială a lui Einstein - documentar

Când ne gândim la ecuația E=mc2, ni-l imaginăm pe fizicianul Albert Einstein bătrân, însă această formulă nu are legătură cu bătrânul Einstein. Fizicianul elvețian a dezvoltat ecuația  E=mc2, care a revoluționat lumea științei, la doar 26 de ani.
Acest film documentar spune povestea descoperirii lui Einstein și include o istorie detaliată a istoriei fizicii de până la acea dată, arătându-ne cum au fost descoperite diferite părți ale ecuației de căre diverși oameni de știință de-a lungul timpului – descoperirea de către Faraday a câmpurilor electromagnetice, descoperirea, de către Antoine Lavoisier, a faptului că masa nu se pierde niciodată, dar și demonstrația lui Emile Chatelet, care infirmă calculele lui Newton cu privire la viteza unui obiect aflat în cădere.
Astfel, în 1905, anul miraculos în care au fost publicate cele patru lucrări ale lui Einstein care au schimbat fundamentele fizicii, toate acestea au fost cuprinse în faimoasa ecuație.

Vizionare online film documentar subtitrat

 Ideea genială a lui Einstein

[ VIDEO ] Secretele lui Michelangelo - documentar

8 februarie 1564: Michelangelo Buonarotti, marele sculptor, pictor și arhitect moare într-unul din cele mai sărace cartiere ale Romei. A doua zi în zori, oamenii Papei sosesc la atelierul său pentru a căuta tot ceea ce mai avea de valoare. Nu găsesc mai nimic. Înainte de a muri, Michelangelo a ars toate documentele și desenele sale.
Imediat, corpul său dispare, fiind dus în secret la Florența. Atotputernica Biserică pe care a slujit-o jumătate de secol nu are ocazia să-l omagieze prin funeralii de stat. Michelangelo Buonarotti era protejatul Bisericii Catolice, papalitatea angajându-l să creeze multe din cele mai importante piese de artă ale sale, inclusiv frescele din Capela Sixtină.
Timp de patru secole și jumătate, moartea sa misterioasă a fost izvor de zvonuri și speculații. Istoricul Antonio Forcellino a făcut o descoperire surpinzătoare, care dezvăluie adevărul întunecat despre ultimii ani ai sculptorului. Inadvertențe bizare ale unei statui celebre l-au făcut pe Forcellino să găsească dovezi ale unei înșelătorii voite și ale contactului cu membrii unui grup clandestin, ale cărui idei erau pedepsite cu moartea de Inchiziție.
Deși Michelangelo și-a petrecut viața glorificând Biserica Catolică prin operele sale, sufletul și mintea îl duceau pe un drum al ereziei și divergenței. Istoricul Antonio Forcellino crede că între artist și Biserică a avut loc o ruptură ireparabilă și spune că a descoperit credința lui Michelangelo în ideile protestante, dar și parteneriatul său cu o grupare clandestină care avea ca scop combaterea decadenței și corupției din rândul clerului și al Bisericii.

Vizionare online film documentar subtitrat 

Secretele lui Michelangelo


ÎN TIMP ÎNVEŢI ...


Jorge Luis Borges


După un anumit timp,
omul învaţă să perceapă diferenţa
subtilă între a susţine o mână
şi a înlănţui un suflet,
şi învaţă că amorul nu înseamnă a te culca cu cineva
şi că a avea pe cineva alături nu e sinonim cu starea de siguranţă,
şi aşa, omul începe să înveţe...
că săruturile nu sunt contracte
şi cadourile nu sunt promisiuni,
şi aşa omul începe să-şi accepte căderile cu capul sus şi ochii larg deschişi,
şi învaţă să-şi construiască toate drumurile
bazate în astăzi şi acum,
pentru că terenul lui  mâine
este prea nesigur pentru a face planuri ...
şi viitorul are mai mereu o mulţime de variante care se opresc însă la
jumătatea drumului.

Şi după un timp, omul învaţă că dacă e prea mult,
până şi căldura cea dătătoare de viaţă a soarelui, arde şi calcinează.
Aşa că începe să-şi planteze propria grădină
şi-şi împodobeşte propriul suflet,
în loc să mai aştepte ca altcineva să-I aducă flori,
şi învaţă că întradevăr poate suporta,
că întradevăr are forţă,
că întradevăr e valoros,
şi omul învaţă şi învaţă ....
şi cu fiecare zi învaţă.

Cu timpul înveţi că a sta alături de
cineva pentru că îţi oferă un viitor bun,
înseamnă că mai devreme sau mai târziu vei vrea să te întorci la trecut.

Cu timpul înţelegi că doar cel care e capabil să te
iubească cu defectele tale,
fără a pretinde să te schimbe,
îţi poate aduce toată fericirea pe care ţi-o doreşti.
Îţi dai seama cu timpul că dacă eşti alături de această
persoană doar pentru
a-ţi întovărăşi singurătatea,
în mod inexorabil vei ajunge să nu mai vrei să o vezi.

Ajungi cu timpul să înţelegi că adevăraţii prieteni sunt număraţi,
şi că cel care nu luptă pentru ei,
mai devreme sau mai târziu se va vedea înconjurat doar de false prietenii.

Cu timpul înveţi că vorbele spuse într-un moment de mânie, pot continua tot restul vieţii să facă rău celui rănit.

Cu timpul înveţi că a scuza e ceva ce poate face oricine, dar că a ierta, 
asta doar sufletele cu adevărat mari o pot face.

Cu timpul înţelegi că dacă ai rănit grav un prieten,
e foarte probabil că niciodată prietenia lui nu va mai fi la aceeaşi intensitate.

Cu timpul îţi dai seama că deşi
poţi fi fericit cu prietenii tăi,
într-o bună zi vei plânge

Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .