Pestisorii din lacul Tanganyika si criza mondiala



Marele Rift African s-a format cu milioane de ani in urma si este rezultatul modificarilor geologice care au modelat geografia continentului negru si a intregului Glob. Aceleasi modificari au condus si la aparitia unuia dintre cele mai mari lacuri din lume, Tanganyika. Ce legatura exista intre evolutia acestei intinse ape statatoare si actuala criza mondiala? Una extrem de interesanta, in opinia mea. 

Savantii au demonstrat ca de-a lungul istoriei sale, datorita glaciatiunilor succesive, lacul a fost impartit in mai multe fragmente, ca urmare a scaderii nivelului general al apei pe Glob. La finele ultimei glaciatiuni, cu circa 12.000 de ani in urma, fragmentele s-au unit din nou si lacul a capatat forma de astazi.

Ca urmare a fragmentarii, pestii din interiorul lacului s-au trezit, asadar, izolati unii de ceilalati pentru lungi perioade de timp.

Interesant este faptul ca aceste grupuri au evoluat complet diferit. Cu alte cuvinte, nu a existat o singura "strategie" de adaptare la (noul) mediu, conform legilor evolutiei. Si mai interesant este insa ce s-a intimplat dupa ce fragmentele s-au unit si speciile - initial similare, acum foarte diferite - s-au vazut in situatia de a imparti din nou acelasi ecosistem.

Nu a rezultat o apropiere pe drumul evolutiei/supravieturii. Grupurile au continuat sa ramine diferite, insa au adoptat ceea ce biologii numesc "tactici de avantaj".

Un grup a mers pina intr-acolo incit si-a insusit infatisarea altuia, pentru a se apropia de acesta fara a stirni reactii de aparare si a-l minca.

Bine, si ce legatura exista intre acest fenomen si economia mondiala in general si actuala criza globala, in special?

Sa ne imaginam economia mondiala ca un "lac Tanganyika", fragmentat incepind cu finele anilor '40 in mai multe "lacuri" mai mici.

Unul a fost ceea ce din punct de vedere politic s-a numit "lumea libera', iar din punct de vedere economic, "lumea capitalista" (SUA si Europa de vest).

Altul a fost lagarul comunist, condus de URSS. Altul a fost China, care desi comunista, nu a acceptat tutela bolsevica si a dezvoltat propria ei viziune despre economie.

Un alt lac, virtual din punct de vedere geografic, este cel format din fostele colonii ale defunctelor imperii europene, de la imensa Indie, la statele africane sau latino-americane.

Un "lac" in sine a aparut si in zona araba, independenta politic si imbogatita ca urmare a imenselor rezerve de titei descoperite si exploatate dupa WW ll.

Asemenea pestisorilor din Tanganyika, subiectii economici din aceste "fragmente" au adoptat strategii extrem de diferite de supravietuire si evolutie. Numai ca la finele deceniului opt al secolului trecut, s-a intimplat, insa, ceva.

Acel ceva a fost prabusirea comunismului, pe de-o parte, "cresterea nivelului apei" in mai multe altele, pe de alta, cum ar fi India, China sau America latina si, nu in ultimul rind, dezvoltarea fara precedent a comunicatiilor datorita internetului.

Totul a echivalat, ca efect, cu finalul glaciatiunii pentru lacul Tanganyika. "Fragmentele" s-au unit, iar "pestisorii" care intre timp se dezvoltasera foarte diferit s-au trezit obligati sa convietuiasca in acelasi ecosistem economic, social, politic.

Si au inceput inevitabilele "crize de adaptare". 

"Pestisorii" occidentali, de exemplu, s-au lansat in cucerirea Estului, un "fragment" la care aveau acces foarte limitat pina atunci. La rindul lor, s-au vazut atacati de "pestisorii" Chinei, mult mai adaptati la consumul de resurse limitate, cu rezultate maxime.

Un singur exemplu: aparitia NAFTA si asaltul "pestisorilor" speculatori din SUA in fragila piata financiara mexicana a provocat criza pesos-ului in 1994.

"Somnii" de tipul Soros au inceput sa aiba acces la apele planetare mai mult decit oricind in istorie si sa infulece de zor "broscutele" si "racii" care ii ieseau in cale.

Imaginati-va un tigru de la Zoo, caruia brusc i se deschide poarta custii in care se afla "gazelele", iar "gazelelor" li se spune doar "asta este, supravietuiti".

Cam asa s-a intimplat cind China a fost primita in Organizatia Mondiala a Comertului (fostul GATT). Cum va rezista un "pestisor" care isi plateste muncitorii cu 2.000 de dolari pe luna unui alt "pestisor" care ii plateste cu 20 si care nu investeste nici un cent in mediu, nimeni nu a mai spus. Initial, toata lumea s-a crezut avantajata de noua stare de lucruri. Dupa doua decenii, este clar ca exista infrinti si invingatori.

Bine, este limpede ca o China in expansiune, de exemplu, a "infulecat" industrii intregi si milioane de locuri de munca in Vest. Dar unde este legatura directa cu asa-numita criza globala?

Revenim la pestisorii din Tanganyika.

In momentul in care un grup de "invadatori" are brusc acces la resursele rezervate pina atunci doar unui grup, acesta are doar trei posibilitati. Prima: ii alunga. A doua: ii extermina. A treia: accepta de voie, de nevoie, sa imparta resursele cu noii-veniti si isi diminueaza, in mod automat, portia proprie de resurse.

"Pestisorii" asiatici sau latino-americani - care intre timp s-au transformat in gogeamitea "somni" - nu au fost nici alungati din Vestul Europei, de pilda si, evident, nici exterminati. S-a acceptat ca o axioma faptul ca economia globala trebuie sa fie "integrata" si ca nimeni nu trebuie sa ramina in afara jocului.

Ori, intreaga experienta umana demonstreaza ca asemenea "integrari" se produc doar prin crize. O "criza" - economica, politica, culturala, umana in ultima instanta - a fost si ceea ce s-a numit colonizare, adica intilnirea unor "fragmente" de "lac", pina atunci izolate una de cealalta. Nativii din America au fost aproape exterminati.

Populatia indigena din Insula Hispaniola (Haiti si Republica Dominicana de astazi) au fost exterminati in totalitate, iar colonia a fost populata cu sclavi din Africa.

"Pestisorii" care au rontait resursele de o natura sau alta au facut-o, evident, in defavoarea altor "pestisori". Acestia s-au adaptat noii realitati sau au pierit.

Vestul nici nu i-a alungat pe "invadatori", nici nu i-a exterminat, asadar. Insa nici nu si-a diminuat consumul. Prin urmare, a inceput sa acumuleze datorii, asadar a consumat mai mult decit noul "ecosistem" ii permitea.

Asa a inceput cresterea exploziva a datoriilor suverane in ultima decada. Iar acum urmeaza dureroasa operatiune de diminuare a consumului, numita "austeritate". Ceea ce se intimpla acum nu este, propriu-zis, o criza. Este echivalentul unei mutatii de adaptare.

In sensul ca nu se va mai reveni la ceea ce a fost inainte, cum se intimpla la finalul unei crize oarecare. In situatii de acest gen, lucrurile se schimba definitiv. Se naste o noua ordine politica, economica, sociala, culturala.

Incepind cu anii '90, "pestisori" dramatic diferiti au fost obligati asadar sa innoate in acelasi "acvariu" planetar.

Ceea ce numim "crize" sunt eforturile de adaptare la acest nou mod de-a trai intr-o lume globalizata, in care balantele de putere se schimba inerent, in care exista invinsi si invingatori pe scara "evolutiei" si in care lupta pentru resurse a devenit tot mai dura si va deveni inca si mai dura in viitor.

In intervalul 1990-2010 au existat mai multe crize economice de amploare decit in tot intervalul post WW ll. Ele nu vor inceta pina ce un nou "ecosistem" economic nu se va stabiliza pentru un oarecare interval de timp. Si cel mai probabil, marile probleme abia incep.

In zadar incearca Germania, de pilda, sa declare defunct multiculturalismul pe care l-a incurajat timp de sase decenii.

"Pestisorii" straini innoata deja cu spor in "acvariul" sau. O noua "glaciatiune" care sa separe iarasi "lacul" in fragmente mai mici nu poate fi provocata, nici macar prin razboi.

Toti "pestisorii" vor trebui sa se adapteze noilor realitati, chiar daca unii dintre ei vor deveni hrana pentru altii sau vor deveni din dominanti, dominate. Dar, pina la urma, in intreaga istorie a umanitatii, nu au mers, de fapt, mereu asa lucrurile?!

Analiza de Eugen Ovidiu Chirovici

AZI , IN GROAPA : BECALI NAS , BORCEA FIN ! 28.08.2011

  • Cristi Borcea si nasul Gigi Becali
"Astăzi în Ştefan cel Mare
Este mare sărbătoare,
Este nuntă de boier
Unde naş e un oier.

Este Gigi luptătoru’
Adulat de tot poporu’,
şi-astăzi omu’ este naş
Ca s-arate c-are cash.

Fin e un dinamovist
Borcea Cristi,cel mai trist
Că echipa lui iubită
De-anonimi fu umilită.

Iar diseară invitaţi
Vor veni nişte rataţi
Ca să-i ceară socoteală
Pentru fast, dar şi haleală.

Însă Borcea este dur
De fani o să-l doară-n c...r,
şi o să pună de pază
Să nu-l supere vreo loază.

şi mireasa lui Borcică
Este fosta lui gagică.
E Alina Vidican
Îndrăgostită de ban.

Fericiţi or să trăiască
Până el o să merlească.
N-o s-apuce părul sur
Că e-mbibat în mercur.

Însă pân-atunci să fie
Astă seară veselie,
şi când fomiştii se-ndoapă
Oţelu’ să bată-n Groapă!"

[ FOTO ] DESINATII DE VIS : MUZEUL LOUVRE , Paris

Muzeul Luvru (franceză Musée du Louvre) este cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa (după suprafaţă, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinaţi expoziţiilor) şi unul dintre cele mai importante muzee din lume. Situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei şi strada Rivoli (franceză Quai de Louvre - Rue Am. de Coligny - Rue Rivoli), în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franţuzeşti acoperă o largă parte din istoria Franţei, de la Dinastia Capeţienilor până în zilele noastre.





Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizaţiei, din antichitate până la 1848 şi acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat (la Paris există - în linii mari - o împărţire a domeniilor de expunere muzeală: arta europeană din perioada de după 1848 este încredinţată Muzeului d’Orsay şi Centrului Pompidou iar artele asiatice sunt expuse la Muzeul naţional de Arte asiatice Guimet, arta africană, americană şi din Oceania este sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru sunt într-o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.

Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără şi Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci sau Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix.




Luvrul este de asemenea şi unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008.


Casa Buna – Iaurtul din gandaci

Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine.
Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.
Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenilã.

Cosenila
este defapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau
Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi.
Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.
Producerea colorantului natural.
Acesta se poate extrage doar din gandacul femela

Deoarece cererea a devenit tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA a  colorantilor sintetici in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat nastere ferme de gandaci cosenila.

cluster de femele

Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin innecare in apa iar apoi sunt puse la uscare(artificiala sau solara). Cand ajung la aprox. 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. In
functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua mai multe
nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru producere unui
kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de insecte.

In
trecut acest colorant era folosit doar pentru colorarea tesaturilor si
de catre pictori. In prezent este folosit atat in industria cosmeticelor
cat si in cea alimentara.
In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor samd.
In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate,
“naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne(vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt(Danone-fructe),
lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de
branza.
Recomandari:
Deoarece este extras din
gandaci/insecte, toate produsele ce contin acest colorant nu sunt
recomandate vegetarienilor sau oamenilor carora religia le interzice(ex
musulmanii).
Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu
hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii
sau in unele cazuri aparitia astmului.


PS:Cum la noi acest colorant
se gaseste in cel putin un produs pe care-l consumam zilnic, sa nu aud
ca va mai luati de chinezi ca mananca tot felul de gandacii. Si noi
facem la fel doar ca nu stim!
O zi placuta si…pofta buna!
Later Edit: Tocmai dupa ce am terminat de scris articolul, am terminat si sticla de suc
Prigat. Apoi am citit ingredientele.
Si Prigatul este colorat tot cu gandaci. WTF…!!Bleah

[ FOTO ] A Huge Statue in Water

This strange statue of a huge blonde in the water, also known as mermaid found in a lake in downtown Hamburg. It was made of Styrofoam and steel, its height is 30 meters long and weighs over 2 tons.










[ FOTO ] Art on dry leaves

I can not imagine how much patience and care needed to like this cut of dry leaves...









Obiceiuri de afaceri in China

Multi expati bine pregatiti din punct de vedere professional, vad China ca pe o noua casa. Multi absolventi de scoli de top si care nu-si pot gasi slujba la care viseaza in tara lor, se uita in directia acestei tari, ajunsa recent a doua mare putere a lumii. Inainte de a lua in considerare o astfel de miscare, trebuie  sa te familiarizezi cu cateva dintre cele mai des intalnite obiceuri de afaceri din China. Tine minte ca multe dintre aceste obiceiuri sunt luate mai in serios de generatiile vechi, comparativ cu cele tinere.

Chinezii au reguli clare atunci cand discuta despre afaceri
Un factor cheie este acela ca oamenilor din China nu le place sa faca afaceri cu persoane pe care nu le cunosc. Este o idee buna si uneori ceva absolut necesar, sa lucrezi cu un intermediar. Aceasta persoana trebuie sa fie un bun reprezentant, care sa garanteze pentru legitimitatea companiei tale.
Daca mergi intr-o calatorie  de afaceri in China, trebuie sa trimiti inainte de plecare, cateva materiale despre firma ta, traduse in limba chineza, care sa descrie istoricul ei, precum si evenimente importante si cifre. Firmele chineze vor apela adesea la alti intermediari, pentru a trimite informatiile inapoi si a adresa intrebari. Vei fi capabil sa construiesti in timp relatii de afaceri, dar trebuie sa ai rabdare si sa accepti sa ai de-a face cu multa birocratie. Rabdarea este o valoare importanta in China, reflectata de mediul afacerilor.
Inspirata de confucianism, societatea chineza este inca ierarhica si lucrul  asta se vede cu adevarat in mediul oamenilor de afaceri. Pozitia unei persoane intr-o companie este luata foarte in serios si trebuie sa ai grija la acest aspect, atunci cand comunici cu altii. Cu oficialii de prim rang din cadrul companiei se comunica la modul foarte formal. De obicei, mediul de afaceri si cel social nu interactioneaza. Nu discuta afaceri in afara unui cadru adecvat.
In ce priveste intalnirile de afaceri, trebuie sa te programezi cu mult timp inainte – 4 – 8 saptamani – in scris. Daca trebuie sa te intalnesti personal cu cineva din cadrul companiei, trebuie sa ai un aranjament intermediar, un fel de sesiune introductiva. La intalniri trebuie sa ajungi la timp sau chiar mai devreme. Chinezii pun mare pret pe punctualitate. Fiecare om de afaceri chinez isi va face o agenda cu subiectele discutiei. Prin urmare, trebuie sa trimiti inainte la firma agenda intalnirii, astfel incat cei interesati sa aiba timp sa pregateasca tot ce au nevoie (cum ar fi de exemplu, un retroproiector). Trebuie sa ai rabdare in a-i asculta pe ceilalti, chiar daca acestia bat campii.
Telefoanele mobile vor fi inchise pe durata intalnirii. La masa, vei fi probabil insotit catre un anume loc. Scaunele sunt aranjate in ordinea rangului, iar cei cu functii mai importante vor sta fata in fata cu cei aflati pe aceleasi pozitii. Daca nu esti fluent in chineza, trebuie sa aduci un translator care sa te ajute sa te descurci. Daca folosesti un document in Power Point, care are imagini, incearca sa le realizezi in alb si negru, pentru ca uneori, culorile pot semnifica anumite lucruri, de care nu iti dai seama.
Daca intalnirea de afaceri implica negocieri, lasa persoana cu vechime mai mare in firma ta sa se ocupe de asta. E putin probabil ca se va ajunge imediat la o intelegere; ai rabdare.
Legat de haine, imbracamintea pentru afaceri  este conservatoare si in culori inchise. Barbatii trebuie sa poarte costume sobre. Femeile trebuie sa poarte taioare sau rochii inchise pana la gat si pantofi fara toc. Incearca sa nu pui pe tine culori prea tipatoare.
Daca vei schimba carti  de vizita, acest lucru are loc dupa introduceri. O fata a cartii tale de vizita trebuie sa fie tradusa in limba chineza, folosindu-se caractere simplificate. Pe cartea de vizita trebuie sa se regaseasca titlul tau personal (domn, doamna, domnisoara). Cand inmanezi cartea ta de vizita unui chinez, tine-o cu amandoua mainile, cu partea tradusa in chinezeste in sus.

TukTuk guy

[ FOTO ] How Ronaldo Looks Now ?


This is how Brazilian soccer player looked like not so long ago. Check out how the life of a retired footballer can change him.






De ce inselam?


men-cheat.jpg
De ce isi asuma oamenii riscul unei aventuri sau, chiar mai mult, unei relatii in paralel? E complicat. Nu exista niciun raspuns, dar sunt mai multe cauze comune pe care unii ar putea sa le foloseasca drept scuza. 

Aventurile au loc de foarte putine ori "din senin" potrivit psihoterapeutilor, care spun ca exista ceva in natura umana, care cauta familiaritate si confort, dar dorinta unor noi experientesi ca si acest sentiment este destul de puternic.

Lipsa sexului intr-o casatorie este un factor de risc enorm pentru infidelitate, dar nici sexul foarte bun nu iti garanteaza un sot fidel. Un barbat poate avea cea mai frumoasa si sexy sotie de pe planeta si tot va ceda in fata "noutatilor".

Citeste mai jos unele dintre principalele motive pentru care oamenii angajati deja in relatii cauta pe cineva la un moment dat. De la  certuri banale pana la probleme serioase, in timp ce altii considera ca ceva le lipseste in relatie, acel ceva putand fi chiar neimportant. 

- Protest: Exista momente cand unul dintre voi se poate simti siguri ca vor sa aiba o aventura. Daca te plangi tot timpul de bani sau alte probleme care au legatura cu convietuirea si viata personala va deveni agitata, se va transforma mai degraba intr-un infern decat intr-un paradis odihnitor, si sa fii cu altcineva in afara relatiei ar putea fi o optiune binevenita.

- Nesiguranta: In cazul in care un partener se simte respins pentru un anumit motiv, ar putea cauta atentie sau s-ar putea apropia de altcineva. El ar putea fi, de asemenea, atras de ideea unei aventuri daca se simte vulnerabil in privinta varstei sau a atractivitatii sexuale: numai emotiile unei noi relatii si admiratia din ochii altcuiva l-ar poate face sa se simta bine din nou.

- Sex si "dragoste": Daca unul dintre voi nu mai are chef de sex, nu mai aveti timp sau sexul a devenit plictisitor, o aventura poate fi raspunsul. In cazul in care sentimentul de "a fi indragostit" si cel de a fi excitat au trecut, unul dintre voi ar putea incepe sa-l caute in alta parte.

In cele mai multe dintre aceste cazuri, este ceea ce se numeste "distractie"si lipseste din relatie. Adevaratul motiv al unei aventuri de o noapte, care se intampla in circumstante extraordinare, poate fi curiozitatea sexuala, si este de obicei singurul tip de aventura, care nu inseamna nimic pentru persoana care o face, dar poate avea un impact devastator asupra celeilalte persoane din relatie. 

- O relatie pe terminate: Oricare dintre voi sau poate chiar amandoi puteti simti ca relatia este pe terminate. O aventura in aceasta etapa are loc doar pentru ca vrei sa ai pe cineva cu care sa iesi in oras, sa-ti petreci timpul, sa te vezi cu oricine altcineva decat cu persoana cu care esti in relatie.

Urmatoarele motive explica de ce unii oameni sunt "predispusi unei aventuri", si continua sa aiba aventuri in paralel cu o relatie serioasa, desi nu au, de obicei, nicio intentie de a o termina. 

- Adrenalina: Unii oameni recunosc ca sentimentele impetuoase, interesante ale primei iubiri nu dureaza, dar ca sunt prinsi in ele. Ei nu doresc sa paraseasca partenerul stabil pentru o serie de aventuri sau pentru o aventura de o noapte. Acestea sunt de obicei interesante, in graba si in secret si pun accent pe sex, plus sentimentul coplesitor de bucurie pentru ca gasesti, inca o data, pe cineva care crede ca esti minunat si care abia asteapta sa te vada.

- Frica de intimitate: Unele persoane cred ca intimitatea unei relatii serioase este greu de manevrat. O aventura devine o modalitate de a crea distanta si confidentialitate. Unii oameni implicati in aventuri pe termen lung, au efectiv doua relatii in paralel, ceea ce inseamna ca nu este intim pe deplin in niciuna.



Acest website este un pamflet!

Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .